Haladunk a csendességben...

2022. december 13., kedd 08:32

Majdnem két évtizede ültek első alkalommal Dr. Kis József világi lelkipásztori munkatárs kezdeményezésére fehér asztalhoz, agapéra Advent időszakában Várgesztes, Vértessomló és Környe római katolikus közösségének tagjai, hogy egyeztessék programjaikat, s mind jobban megismerjék egymás hitéleti tevékenységét. Az esemény házigazdai stafétáját évente átadják, hiszen minden esztendőben más-más község látja vendégül a híveket.

A pandémia okozta két éves kényszerű szünet után december 11-én a Várgesztesi Faluházban gyülekeztek a vendégek, akiket elsőként Dr. Kis József köszöntött, majd Schlapak József világi elnök üdvözölte az egyházközségek képviselő-testületeinek tagjait, a települések polgármestereit, a hitoktatókat, kiemelten fejezve ki köszönetét Dr. Kis József számára, amiért annak idején életre hívta a találkozót, és azóta is lelkesen szervezi, patronálja.

Advent az Úrjövet. Jön az Úr, hogy találkozzunk vele. De fordítsuk meg a gondolatmenetet: nem az Úr jön hozzánk, hanem mi haladunk felé. Haladunk a csendességben, haladunk abban, hogy találkoztam önmagammal az Úrjövetnek az idejében – szólt az adventi várakozásról Visnyei László plébános, aki hangsúlyozta: a viharaink, nehézségeink, örömeink eltörpülnek Jézus születése mellett, és az igének köszönhető, hogy tud előrehaladni Várgesztes, Vértessomló, Környe Jézuskövető közössége.

Értékeljük az életünket. Értékeljük azokat a tetteket, eredményeket, amiket akár a családban, akár a munkahelyünkön elértünk, és bizakodni kell, segíteni egymást. A segítség számtalan példáját megéljük polgármesterként is – hangzott el Rising Károlynétól, a házigazdák településvezetőjétől, aki a jelenlévő polgármestertársaknak az együttműködésért mondott köszönetet. Nagyon dicséretes, hogy egyre inkább közösen tartjuk a búcsúi miséket és más rendezvényeket. Nyáron a Szűz Mária zarándoklaton több volt a más településről érkező, mint a várgesztesi, de ez örömet és boldogságot okozott számomra, hiszen ez azt jelenti, hogy tiszteljük egymás értékeit – fogalmazott, zárásul azt kívánva, hogy ezt a szellemiséget őrizzék meg, és adják tovább a következő generációknak is.

Ma többször is elhangzott ez a szó, hogy „öröm”. Ha Jézus ott van a szívekben, akkor már képesek vagyunk örülni, már van társunk. De ha itt körbenézek, akkor egymást segítő közösségeket látok, és ha sikerünk van, akkor tudunk egymásnak is örülni, ami óriási erő – emelte ki az összefogás erejét Beke László, Környe polgármestere, hozzátéve, hogy napjainkban mind jobban szükség van erre az erőre, a közösségekre. Sokszor nagyon tudjuk magunkat sajnálni, de érdemes egy percre elgondolkodni azon, vagy valóban olyan fontosak azok a dolgok, ami miatt sajnáljuk magunkat? – tette fel a kérdést, a választ pedig a háború elszenvedőiről szólva így fogalmazta meg: legyünk hálásak, hogy tudunk segíteni. És ezt az érzést csak közösségben, jó közösségben lehet megélni. Adjunk hálát az életünk körülményeiért.

A számvetés időszaka van, legyen az települési, vagy egyházi képviselő-testület. Mindenki egyfajta mérleget készít a tervekről és a megvalósításokról, és ez igaz mindhárom településre, hiszen három olyan faluról beszélünk, ahol intenzív közösségi munka folyik, s nemcsak a civil szférában, hanem – jó példa erre a mai találkozó – az egyházközségeknél is – az összefogás erejét emelte ki Igó István is. A hétköznapok viharain a tényleges összetartozás, a szeretet és a hit tud bennünket átsegíteni – csatlakozott a plébános gondolataihoz Vértessomló polgármestere, aki a 21. századra jellemző rohanó mindennapok kapcsán szintén Advent jelentőségére hívta fel a figyelmet: tudni kell megállni, várakozni, és szeretettel tölteni meg a közösségben, a családoknál az ünnep napjait.

A vendéglátás előtti zárszóban Visnyei László plébános mondott hálás köszönetet a jelenlévők és a három település hívei számára az egész éves munkájukért, az imádságaikért, s azért, hogy közösen haladnak előre, közösen dolgoznak a plébániákért, a polgármesterek részére pedig az egyházi közösségek példaértékű támogatásáért.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb