Együtt fosztott az unoka, anyuka, nagymama

2023. január 27., péntek 20:47

Hosszú esztendőkkel ezelőtt tartottak első alkalommal múltidéző tollfosztást a várgesztesi Német Nemzetiségi Óvodában, s ahogy tették ezt annak idején, úgy a program során is közösen tépdesték minden alkalommal a pihéket a toll száráról az apróságok, az anyukák és nagymamák.

A világjárvány miatt tavalyelőtt elmaradt a gyerekek számára is igazán élvezetes foglalatosság, 2022-ben szűk körben, csak az óvodásoknak rendezték meg, idén január 26-án pedig ismét az anyukák, nagymamák részvételével, így nem is csoda, hogy szinte alig akadt szabad hely az asztaloknál.

Ahogy Pillmann Katalin óvodavezető elmondta, egy időben nem jutottak kacsatollhoz, majd érkezett Pillmann Józsefné, Erzsike, aki évek óta minden kacsavágásnál még a kopasztás előtt gondosan összegyűjti a szép tollakat, s felajánlja az óvoda részére. Ezúttal is rengeteg tollat terítették szét az asztalokon, s indulhatott is a tollas bál, mint a régi szép időkben, amikor még a házaknál gyűltek össze téli estéken az asszonyok a fosztáshoz.

Valamikor a gyerekeket csak akkor engedték asztalhoz, amikor napok, hetek múltával a tollfosztás végéhez közeledtek, s a házigazdák vendéglátással, kaláccsal köszönték meg a segítséget. Érthető is volt annak idején a gyermekek „távoltartása”, hiszen a kicsik most is huncutkodtak: időnként élvezettel fújtak a pihék közzé, a szorgoskodás zárásaként pedig ugyanolyan élvezettel majszolták a finom foszlós kalácsot és tejeskávét, majd az ebédet két nagymamának köszönhetően ízletes forgácsfánkkal és süteménnyel koronázták meg.

Az esemény képeit a Galériában tekintheti meg.

Kevesebb