Április 30-ig maradnak az árstopok

2023. február 9., csütörtök 11:47

Nem fogja kivezetni az árstopokat a kormány április 30. előtt, viszont ha a pénzromlás csökken, akkor a meghosszabbításuknak sem lesz oka – mondta az agrárminiszter a Napi.hu-nak adott interjújában. Nagy István arról is beszélt, hogy véleménye szerint nagy valószínűséggel csökkenni fog az élelmiszerek drágulásának mértéke a következő hónapokban, mert a piaci folyamatok ezt vetítik előre.

Nagy István agrárminiszter kitért arra is, hogy szerinte az üzletek szándékosan felhajtották a drágulás mértékét, amit a gazdasági folyamatokkal magyaráztak. Az árstopos tej helyettesítője, a 1,5 százalékos tej 80-100 százalékkal drágult, ezt viszont semmi nem indokolta. A gazdasági versenyhivatal vizsgálni fogja a tisztességtelen üzleti magatartást.

Arról is beszélt, hogy az árstopok szociális intézkedésként védték a magyar háztartásokat, és ezt a célt teljes mértékben ellátták. Kiemelte, hogy a kormány érdekelt az árstopok kivezetésében, hogy a piaci verseny helyreállhasson, de fontosnak tartja, hogy erre csak akkor lesz lehetőség, ha a gazdaság is készen áll rá. El kell kerülni, hogy az árstopok kivezetése a túlságosan felhajtsa az élelmiszer-inflációt. Az üzletek és a kormány is április 30-ra készül, így az előtt nem valószínű, hogy kivezetnénk az intézkedést – mondta a miniszter.

Kevesebb