A húsvéti hagyományokat is őrzik

2023. április 6., csütörtök 19:20

Ahogy múlt az idő, úgy sokasodott a „nyulacskák” száma április 4-én a Várgesztesi Német Nemzetiségi Óvodában, ahol az anyukák, apukák, nagyszülők és óvodapedagógusok segítségével hangolódtak a gyerkőcök a Húsvétra, készítettek – például – nyuszis fejdíszt is.

Az ünnep előtti kézműveskedéshez csupán kifújt tojásokat kért a családoktól az intézmény, az egyik kisfiú lelkesen és aprólékosan mesélte, hogy az ő nagymamája hogyan fúrta a lukakat és hogyan fújta ki a tojásokat, amiket a szülei segítségével szalvétatechnikával díszített.

A műanyagtojásokat csipkével ékesítették és toalettpapír-guriga nyuszikból sem szenvedtek hiányt; az egyik apuka szinte mindenkit felülmúló technikával ügyeskedett a krepp papír ragasztásában, és büszkén mutatta „Kati néninek”, hogy nem felejtette el, mit tanult annak idején.

Kinyílt az ibolya húsvét hajnalára, csepegjél, rózsavíz erre a kislányra. Rózsavíztől, majd meglátod, szép és ügyes leszel, ugye, kislány, a zsebembe piros tojást teszel? – másnap elérkezett a hagyomány felelevenítése, a húsvéti locsolkodás. A fiúk természetesen illatos kölnivel és kedves locsolóversekkel érkeztek, az ünneplőbe öltözött lánykák pedig megajándékozták őket, majd következhetett az udvaron a nyuszi lábnyom és ajándékkeresés, aminek a végén minden apróság egy-egy horgolt kosárkának és a benne elrejtett édességnek, hímes tojásnak örvendezhetett.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb