A várva várt borverseny

2023. április 17., hétfő 10:24

Három év kényszerpihenő után idén már nyolcadik alkalommal szervezett borversenyt a Német Nemzetiségi Önkormányzat a környék szőlősgazdái számára április 15-én Várgesztesen. Az idei mustrára 16 nevező érkezett helyből, Vértessomlóról, valamint Környéről.

A 25 fajta bor között vörös, fehér, rozé és számos óbor is helyett kapott. A résztvevőket az asztalokon zsíros kenyér és sajttál fogadta. A versenyt Pillmann József nyitotta meg, aki a megjelentek köszöntése után elmondta, hogy az esemény célja nemcsak a megmérettetés, de a tudásbővítés és a tapasztalatszerzés is. A Nemzetiségi Önkormányzat elnöke Petőfi Sándor:
„A borozó” című versének felolvasása után átadta a szót Horváth Mihálynak, akit már senkinek nem kellett bemutatni, hiszen szakértelmével és tanácsaival állandó vendége a helyi borversenynek.

A feltételezésekkel ellentétben 2022. nagyon nehéz év volt a szőlősgazdák számára, hiába a napos, száraz időjárás – mondta el a tatai hegybíró. A tavalyi évben a növények a túlélésért küzdöttek, aminek eredményeként a borászoknak a savszegény környezet jelentett kihívást. Elmondta, hogy még a nagy, neves borvidékek borászai is küzdöttek a problémával, és boraiknak csupán a fele lett érmes. A borász hozzátette, hogy mindig nagyon sokat lehet tanulni egymástól, például, hogy most a cukrozás helyett a savakra kellett figyelni. A savszegény bor ismérve egyébként az ecetes, kén-hidrogénes, „egeres” ízhatás. Miután a bíró ismertette a pontozás menetét, megkezdődött a közel három órás bírálat, amely során minden nedű alapos elemzést kapott, hogy a borosgazdák a jövőben a hibáikra odafigyelve még jobb eredményt tudjanak elérni.

A versenyen végül 3 aranyérem, 13 ezüstérem, 3 bronzérem és 6 oklevél minősítés született.

Aranyérmes lett: Pálos Ferenc (Várgesztes, Cabernet sauvignon), Veres Tamás (Vértessomló, Zweigelt és vegyes fehér).

Az eredményhirdetés során minden résztvevő oklevelet kapott, és ráadásként a Német Nemzetiségi Önkormányzat Várgesztes feliratú zsebkéssel távozhattak. A rendezvény vidám beszélgetéssel, egymás borainak kóstolgatásával, és a hegybíró további szakmai instrukcióival ért véget.

Az esemény képeit a Galériában tekintheti meg.

Kevesebb