Mindent vitt a „Vértesi ragu kucsmagombával, medvehagymás tallérral”

2023. május 1., hétfő 14:48

Ahogy tavaly, úgy idén is a Tallódi család ajánlotta fel azt a 12 méteres fenyőt, melyet szorgos gyermek és felnőtt kezek díszítettek fel szalagokkal április 29-én délelőtt, hogy aztán az önkéntes tűzoltók immáron májfaként állítsák fel a várgesztesi Faluház előtt. A kisebb fiúk is élvezettel ékesítették, később pedig kissé zokon vették, amikor elhangzott a mondat: a többi már a férfiak dolga. Végül kiegyeztek abban, hogy ők még „kisférfiak”.

A tűzoltók ezúttal is gyakorlottan illesztették helyére a díszes májfát, bár a magassága miatt kissé megnehezítették a dolgukat a közeli vezetékek, percek múlva már az ékekkel stabilizálták.

A délutáni főzőversenytől valószínűleg a beharangozott kedvezőtlen időjárás bizonytalanított el többeket, hiszen míg az elmúlt évben 14, idén tíz csapat szorgoskodott kora délutántól a sütő-főző helyeken. Aztán kiderült, hogy nekik volt igazuk, hiszen egyre melegebben sütött a nap, és csak a szél kellemetlenkedett időnként, de legalább az esőfelhőket is elfújta.

Idén Rising Károlyné polgármester, Nedermann László és Kluber Árpád indult ízlelő, értékelő gasztrotúrára, s ahogy az lenni szokott, nem csupán az étel elkészítését, fűszerezését, hanem a terítést, azaz a külcsínt is górcső alá vették.

A három ítészt ezúttal is bőséges adagokkal várták a csapatok, a tíz formációból hat pörkölttel, igaz, más-más alapanyagból, például őzből, marhából, csülökből, sertéskörömből.

Az ízlelést, értékelést követte az eredményhirdetés, hiszen a nevezők a vidám hangulat mellett természetesen a Vándorserleg elhódítása reményében is érkeztek a programra.

A serleget az elmúlt évben a Levin fantázianevű csapat vihette haza, és a kucsmagombával készített, medvehagymás tallérral tálalt Vértesi ragujuknak köszönhetően idén is elnyerték, azaz újabb egy évig őrizhetik.

Második helyen végzett az Üvöltő majom, ők őzpörköltet készítettek knédlivel, áfonya öntettel és házi kovászos kenyérrel. Harmadik lett a Csipet Csapat Betyárgombóca, és különdíjat vehettek át a Fakanálforgatók, akiknek a menüjében Tukács-Takács óvári gyöngytyúk leves és bugaci vasas pincepörkölt szerepelt.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb