Közeledik a téli időszámítás

2023. október 27., péntek 05:00

Hamarosan ismét át kell állítani az analóg óráinkat. Az óraátállítás október 29-én esedékes: vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órákat, ezzel átállunk a téli időszámításra. Ez azt jelenti, hogy "egy órával többet alhatunk", ahogy sokan szokták értelmezni.

Az óraátállítás intézményének eltörléséről már sok éve döntés született, a kivezetés azonban még mindig várat magára. Még 2018-ban történt az a népszavazás, amelynek keretében megkérdezték az EU lakosságát, mi a véleményük az óraátállításról. A válaszadók többsége az óraátállítás eltörlését támogatta, köztük is a magyarok körében volt az egyik legmagasabb az időszámítás-váltásokat ellenzők tábora. Eredetileg az uniós tagállamok 2021-ig kaptak időt, hogy döntsenek róla, téli vagy nyári időszámítást fognak-e használni a jövőben, ha eltörölték az óraátállítást, viszont a pandémia alatt ezt a határidőt kitolták 2024-ig.

Az óraátállítás eltörléséről való döntésnél jóval fontosabb kérdések kötötték le az Európai Unió tagállamait a világjárvány éveiben, azóta is válság válságot ér, háborúk zajlanak a kontinens határain. Bár az új határidőt már jövőre, 2024-ben esedékes volna, hátráltathatja az EU-döntést a sok egyéb megoldandó, fontosabb feladat. Utoljára a hazai óraátállítás akkor került szóba, amikor Gulyás Gergely a 2021. február 25-i Kormányinfón arról beszélt, hogy bár Magyarország lakosságának többsége szerint a nyári időszámítást kellene megtartani, az lenne az előnyös, ha az EU tagországai egységesen döntenének, és ahhoz tudna igazodni az ország. Erre viszont a jelenlegi helyzetben legkorábban 2025-ben van reális kilátás, a következő elnökség ideje alatt.

Kevesebb