Ismét számíthatnak támogatásra a bölcsődés korú gyermeket nevelő szülők

2023. november 9., csütörtök 11:04

Hamarosan újra kérhetnek támogatást a bölcsődei költségekhez a munkaerőpiacra visszatérő kisgyermekes szülők. Várhatóan nő a segítség összege, és ezentúl fenntartói formától függetlenül minden szülő kérheti a támogatást. A cél, hogy minél több kisgyermekes szülő térjen vissza a munkaerőpiacra.

A családokért felelős államtitkár a Magyar Államkincstárban jelentette be, hogy hamarosan igényelhető lesz az új, ráadásul az eddiginél várhatóan magasabb összegű támogatás. Hornung Ágnes kiemelte: az 5,5 milliárd forintos keretösszegből a tervek szerint megemelt összegre pályázhat majd minden olyan szülő, akinek gyermeke bölcsődébe jár, és kiemelten támogatják a kevésbé fejlett régiókat.

„Az új felhívásban újdonság, hogy 30 százalékkal magasabb összeget igényelhetnek azok a szülők, akik egyszülősök vagy menekült hátterűek, vagy tartósan beteg vagy súlyos fogyatékossággal élő gyermeket nevelnek, vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, valamint azok a szülők is, akik korai fejlesztési ellátást biztosítanak a gyereküknek, vagy sajátos nevelési igényű gyermeket nevelnek” – mondta el Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára.

A családokért felelős államtitkár kiemelte: a támogatásra a jövőben fenntartói formától függetlenül valamennyi bölcsődei ellátásban részesülő kisgyermek szülője jogosult lesz.

A korábbi évekhez hasonlóan a támogatás feltétele, hogy a szülő elhelyezkedjen a munkaerőpiacon.

Kevesebb