Majdnem félszáz rózsafa növekszik

2023. november 19., vasárnap 15:24

Első alkalommal 2016-ban ültettek szülők, nagyszülők rózsafákat Várgesztesen a Polgármesteri Hivatal udvarán az újszülöttek köszöntésére. A gondolat a Várgesztesért Közalapítvány elnökétől, Kluber Jánostól származik. Ő nem titkoltan azzal a céllal hívta életre a kezdeményezést, hogy a terület idővel rózsaligetté, esketési helyszínné váljon, s egyáltalán nem utolsó sorban azért, hogy a gyermekek, családok várgesztesi kötődését erősítse.

Legutóbb két éve ültettek, akkor 16 rózsafa eresztett gyökeret, idén, november 18-án pedig nyolc, így a ligetben már 45 rózsafa szépül, cseperedik.

A családokat, anyukákat, apukákat, gyerkőcöket Rising Károlyné polgármester is köszöntötte, a rózsafák gondozása kapcsán pedig – a tapasztalatok alapján – így hangzott a megnyugtatás: a metszés szokott gondot okozni, ilyenkor a szülők tapasztalatot cserélnek, s ha már végképp „baj” van, akkor érkezik a János édesanyja és megmetszi őket.

A gondolatot Kluber János így folytatta: nem kell félni a metszéstől, bátran kell vágni, s ha valaki nagyon bizonytalan, nézzen meg egy már évek óta nevelkedő fát, azt hogyan metszette meg a gazdája. Az elnök végül azt kérte mindenkitől, hogy az ültetést követően rendszeresen locsolják a csemetéket, hiszen épp azért kerülnek a rózsafák évről-évre egyre későbbi időpontban a földbe, mert az száraz, s bár ezúttal ideálisnak bizonyult a talaj, biztos, hogy elkél a víz utánpótlás.

A lelkes gyerekek, apukák ezúttal tehát nyolc csemetét ültettek el, a rózsafákkal köszöntött újszülöttek és testvéreik: Kancler Baltazár, Kiss Botond, Sumbzky Fanni, Tóth Andor Csanád, Tóth Laura Zselyke, Valakovics Norton, Valakovics Zev, Vilmányi Zétény.

Kevesebb