Jól lakott a falu apraja-nagyja

2024. február 5., hétfő 13:24

Az Öregfiúk focicsapat szervezésében, a Hagyományőrzők támogatói tapasztalataival karöltve rendezték meg február 3-án a hagyományos disznóvágást Várgesztesen. A férfiak Kluber Árpád böllér irányításával már reggel 7 órakor szorgoskodtak a Faluház udvarán, s bőven akadt tennivaló, hiszen egy 135 kilós disznó várt feldolgozásra.

A kicsivel korábban megszúrt jószágot előbb forrázták, majd levakarták a szőrét, utána következett a perzselés, a mosás, tisztázás kefével, végül pedig sváb hagyományok szerint rémfára húzták, és hasították ketté.

Hogy milyen lendületesen ment a munka, arra bizonyíték, hogy 11 óra előtt már javában töltötték a kolbászt, sercegve sült a zsírban a tepertő, az üstben főttek a hurka hozzávalói, és a hölgyek szorgoskodásának köszönhetően a Faluházban már csendesen rotyogott a 140 liternyi csontleves és 40 kilónyi csülkös, bőrös húsból, 35 kilónyi káposztából a toros káposzta. Valamennyi toros finomságot sváb hagyományok szerint készítették, a 60 kiló sütőkolbászt csak sóval, borssal, pirospaprikával és fokhagymával ízesítették és a 40 kiló hurka is egyszerre volt májas, véres.

A múltidéző disznótoros falatok hírére délután zsúfolásig megtelt a Faluház sportcsarnoka, a mintegy kétszáz vendéget az Öregfiúk focicsapatának, párjaiknak és barátaiknak köszönhetően szépen megterített asztalok, hagyományos sváb ízek, no meg jóízű, közös beszélgetés várta.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb