Vakáció - veszélyekkel

2017. május 30., kedd 09:05

Nagyon komoly veszélyeknek vannak kitéve a gyermekek a nyári szünidő alatt több szempontból is. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a diákok ilyenkor több balesetet szenvednek.

Nincsenek biztonságban a szórakozóhelyeken, de még a számítógép előtt sem. A bulikban az alkohol- és drogfogyasztás okoz gondokat, míg az interneten felnőtt férfiak zaklathatják a lánygyermekeket.

Amint hétfőn véget ér a tanév, körülbelül 1,2 millió iskolás korú gyermek, fiatal számára kezdődik meg a több mint két hónapos nyári vakáció. Ilyenkor a diákok gyakrabban jelennek meg a közterületeken, a parkokban, a játszótereken, valamint az utak mentén, és sokszor a felügyeletük sincs kellően megoldva. Ezenkívül a tanítás befejeztével a gyermekek felszabadultabbá, óvatlanabbá és sokszor figyelmetlenebbé is válnak.

A nyári vakáció idején a szülőknek fokozottabban kell figyelniük a gyerekekre. Évente körülbelül 1500 balesetben sérülnek meg gyerekek, ezek 30 százaléka nyáron történik. Különösen veszélyeztetettek a gépkocsiban utazó gyerekek, a halálos esetek 60 százaléka autóban következik be, mert a szülők nem használnak gyerekülést vagy biztonsági övet. 1990-ben évente még száznál is több gyerek halt meg balesetben, ez a szám mára tíz alá csökkent, de a cél természetesen az, hogy egy gyermek se veszítse életét az utakon.

Nyáron gyakoribbak a kerékpáros balesetek is. A kórházi/szakrendelői gyermekosztályok jelzései alapján a magányos balesetek (elesések, útról való letérések) és az ütközések mellett abból is adódnak sérülések, hogy a kerékpáron szabálytalanul szállított gyerek lába beszorul a küllők közé. A kerékpárosként megsérült gyermekek 93,7 százaléka lakott területen belül kerekezett. Ugyanakkor a kerékpározás kiemelt kockázatára utal, hogy a három életét vesztett gyermekkorú közül kettő lakott területen kívüli közúton hajtotta járművét. Sok kerékpáros gyermekbaleset nem a közúton, hanem a játszótéren, parkban, udvaron, vagy más hasonló helyen történik, többnyire egyéb külső tényező nélkül, így ezek az esetek a közúti baleseti statisztikában nem is jelentkeznek.

A legtöbb európai országhoz hasonlóan Magyarországon is több gyerek és fiatal hal meg balesetek következtében, mint az összes betegség miatt együttvéve. Az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet felmérése szerint 24 éves kor alatt a közlekedési balesetek állnak a halálos balesetek között az első helyen, és ez a legfőbb oka a gyerekek tartós egészségkárosodását okozó központi idegrendszeri- és végtagsérüléseknek is. A második leggyakoribb baleset a fulladás. Évente húsz-harminc gyermek fiatal hal meg vízbefulladás miatt, és még többen szenvednek maradandó agykárosodást a fulladásközeli állapot miatt.

Kevesebb