Elkészült a Vár utca árokrendszere

2024. február 20., kedd 13:19

50-60 méter árkot újított fel és nagyjából 450 méteren teljesen újat alakított ki Várgesztesen, a Vár utcában a Vértes-Út Kft. Az árokrendszer vonalvezetését úgy alakították ki, ha felkerül később az útburkolat, akkor teljes egészében elvezesse a vizet – mondta el február 19-én, a szakasz átadó eseményén Patányi Gergely, a társaság ügyvezetője, aki köszönetét fejezte ki a környéken élők számára a türelemért, együttműködésért és a bizalomért.

Tekintse meg a gyönyörű árkunkat és nézze meg, hogy mi minden vár még Gesztesre! – köszöntötte Rising Károlyné a megjelentek között Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselőt, akinek nem kis szerepe volt abban, hogy elkészülhetett a fejlesztés. A polgármester az előzményekről elmondta, hogy gesztesiek számára mindig is az erdőből lezúduló csapadék és sártenger jelentette a legnagyobb gondot, azért az önkormányzat 2015-ben vízrendezési tanulmánytervet készíttetett, majd a veszélyforrások nagysága szerint szakaszokban, de folyamatosan pályázott a TOP-os forrásokra.

Az I. ütem megvalósítása 52 milliós támogatással 2020-ban történt a Széna úton, ahol árokrendszer nélküli útépítés indult, majd folytatódott épített, azt követően földárokkal, így levezette a vizet a várgesztesi tűzi-víztároló tóba. A II. ütem a falu másik részét érintette, miután előfordult, hogy a Vérteskozma irányából lezúduló víz, erdei hordalék és sártömeg a falu központjáig árasztott el utat, járdát. Sikeres pályázattal 2021-ben fejeződött be az Arany János utca és Összekötő út árokrendszere előre gyártott elemekből és a terhelésnek megfelelő átereszekkel. A beruházásra 100 millió forintot nyertek el, s bár ritkán fordul elő, a kivitelezés zárásakor elmondhatták, hogy pénzmaradvánnyal rendelkeznek. Ekkor fordultak segítségért az országgyűlési képviselőhöz, hogy az összeget felhasználhassák egy újabb szakasz árokrendszerének a kialakítására, s ne kelljen visszafizetni az EU-nak.

Valóban érkezett egy pont, amikor maradt meg pénz, mert jól sikerült a műszaki tartalom kiírása és a vállalkozók is becsületes árajánlatot adtak. Ezt a maradványforrást kellett visszaküzdenünk Várgesztesre, hiszen az unió szabályai valóban olyanok, ha évekkel ezelőtt leadtunk egy támogatási szerződést és annak megfelelően elkészült valami, a maradványösszeg visszamegy a nagy kalapba – folytatta Czunyiné Bertalan Judit, aki úgy vélte, hogy a sikerben több tényező is szerepet játszott. Szerencsénk volt a vármegyei önkormányzat TOP-os programokat koordináló Kft-jével, szerencsénk volt a tervezéssel, és szerencsénk volt abban is, hogy az önkormányzatnak volt „B” terve, hogy mit kellene, és mit lehet azonnal megcsinálni. Egy viszonylag gyors, de nem egyszerű egyeztetést követően az irányító hatóság jóváhagyta, hogy a fennmaradó összeg terhére az önkormányzat másik helyrajzi számokon megvalósuló projektre felhasználhassa ezt a forrást. Sikerült olyan szakmai érveket felsorakoztatunk Popovics György elnök csapatának a támogatásával és a gesztesiek alapos előkészítő munkájával, hogy az irányító hatóságnál kiállta az Európai Unió kritériumainak a próbáját – fogalmazott.

Az országgyűlési képviselő a vár jelenleg zajló, egymilliárd forintos rekonstrukciójáról elmondta, hogy még hosszú út vezet a látogatható állapot eléréséig, ám a stabilizálása lehetőséget teremt a továbblépés tervezésére. A most átadott, új vízelvezető árkok között a várhoz felvezető út kapcsán hozzátette: tisztában van vele, hogy esztétikailag sem felel meg, közlekedni sem túl kellemes rajta, ám amíg a rekonstrukció miatt nagy gépek használják, addig nem célszerű felújítani, ugyanakkor ígéretet tett rá, hogy az is sorra fog kerülni.

Az esemény képet a galériában tekintheti meg.

Kevesebb