Özvegyi nyugdíj: az ellátás nem jár automatikusan

2024. március 1., péntek 05:00

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj a házastárs halálának időpontjától legalább egy évig, továbbá az elhunyt jogán árvaellátásra jogosult, másfél évesnél fiatalabb gyermeket eltartó özvegynek az árva 18 hónapos életkorának betöltéséig jár – áll a nyugdíjguru.hu legfrissebb hírlevelében.

Farkas András nyugdíjszakértő, a portál alapítója jelezte, az ideiglenes özvegyi nyugdíj annak a nyugdíjnak (vagy öregségi nyugdíjként számított összegnek) a 60 százaléka, amely az elhunytat a halál időpontjában öregségi nyugdíj címén megillette (ha már nyugdíjas volt), vagy megillette volna (ha még nem volt nyugdíjas).

Az ideiglenes özvegyi nyugdíjat nem állapítják meg hivatalból, azt mindenképpen az özvegynek kell igényelnie – hívta fel a figyelmet. Az eljárás illeték- és költségmentes. Az igénylést a halálesetet követően mielőbb célszerű beadni, mivel az ideiglenes özvegyi nyugdíj csak addig állapítható meg, amíg az igényléstől visszaszámított hat hónapon belül lehetőség van a jogosultság megszerzésére, azaz legalább egyhavi ellátás megállapítására.

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően csak három esetben éledhet föl az özvegyi nyugdíjra való jogosultság. Csak az az özvegy lesz jogosult az ideiglenes ellátás megszűnése után özvegyi nyugdíjra, aki az elhunyt házastársa halála időpontjában vagy az azt követő 10 éven belül betölti a rá irányadó nyugdíjkorhatárt, vagy olyan megváltozott munkaképességű személy, akinek az egészségi állapota legfeljebb 50 százalékos, vagy legalább két (illetve egy fogyatékkal élő vagy tartósan beteg) olyan gyermek eltartásáról gondoskodik, aki az elhunyt jogán árvaellátásra jogosult.

Az özvegyi nyugdíj annak a nyugdíjnak (vagy öregségi nyugdíjként számított összegnek) a 60 százaléka, amely az elhunytat a halál időpontjában öregségi nyugdíj címén megillette (ha már nyugdíjas volt), vagy megillette volna (ha még nem volt nyugdíjas), ha az özvegy nem részesül a nyugdíjtörvényben felsorolt saját jogú ellátások valamelyikében, és nem árvaellátásra tekintettel kapja az özvegyi nyugdíját, illetőleg a 30 százaléka, ha az özvegy részesül ilyen saját jogú ellátásban, vagy árvaellátásra tekintettel kapja az özvegyi nyugdíját.

Kevesebb