Vadveszély!

2017. július 12., szerda 22:41

A vadbalesetek többségükben anyagi kárral végződnek, esetenként azonban személyi sérülést, vagy éppen halált is okozhatnak. Augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka, a tapasztalatok szerint ekkor megszaporodnak a közúti balesetek a vadak megváltozott mozgási területe, viselkedése miatt.

A közutakon gyakran leselkednek olyan veszélyek a közlekedőkre, amelyekről sokaknak nincs tudomásuk, nem számítanak rá, vagy éppen nem foglalkoznak vele. A vadelütések különösen az éjszakai, hajnali órákra jellemzőek, általában ekkor mozognak a nagyvadak, mert ilyenkor érzik magukat biztonságban. Ezen időszakban indulnak el búvóhelyeikről táplálékot, vizet keresni. A vadállomány növekedése miatt Komárom-Esztergom megyében is - a nap szinte minden szakában és bárhol - számítani kell arra, hogy összetalálkozik velük a közlekedő.

Célszerű a gépjárművekre vadriasztót szerelni, azonban a kínálat nagy, ezért vásárlás előtt érdemes több időt rászánni a termékkel kapcsolatos tapasztalatok, specifikációk elemzésére, az információk összegyűjtésére.

Mindazonáltal a szabályok betartása mellett is előfordulhat, hogy valaki vadbaleset részese lesz, ekkor minden esetben értesíteni kell a hatóságot. A rendőrök felveszik a kapcsolatot a területileg illetékes vadásztársaság képviselőjével, aki gondoskodik a sérült, vagy elhullott állat elszállításáról.

KEM-RFK

Kevesebb