Hőségriasztás!

2017. július 20., csütörtök 14:01

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai ajánlásait figyelembe véve az ország egész területére vonatkozóan 2017. július 20-án (csütörtök) 00.00 órától július 23-án (vasárnap) 24.00 óráig II. fokú hőségriasztást rendelt el.

Az előrejelzési adatok változása esetén a szükségessé váló hosszabbításról, illetve a fokozat emelésről újabb tájékoztatást adnak ki. Ennek hiányában a riasztás 2017. július 23. (vasárnap) 24.00 órakor véget ér.

A nagy hőség megterheli az egészséges szervezetet is, így bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, így felhívják a figyelmet a vezetés közbeni fokozott óvatosságra.

A vízparton nyaralók napozás után lehetőség szerint hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Kérik a lakosságot, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Javasolják a megfelelő napvédő készítmények alkalmazását, illetve a leégés ellen védő ruházat viselését is. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a tűző napon, bőrüket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjék a leégés ellen.

-kormányhivatal-

Kevesebb