Hulladékká vált növényvédő szerek begyűjtése

2017. november 4., szombat 10:39

A mezőgazdasági termelés során széles körben felhasznált növényvédő szerek bizonyos körülmények folytán hulladékká válhatnak. A lejárt felhasználhatósági idejű, a forgalomból kivont (ide értve a rendszerváltás előtti időkből megmaradt „történelmi” készleteket is), az azonosíthatatlanná vált, és a nem legális forgalomból beszerzett növényvédő szerek veszélyes hulladéknak minősülnek, melyek birtoklása és/vagy felhasználása jogsértőnek minősülhet, és szankciókat vonhat maga után.

A hulladékká vált növényvédő szerek tárolása sok esetben nem szabályszerűen történik, megsemmisítésük költséges, ezért terhet jelentenek a felhasználóknak, kereskedőknek, és komoly környezeti veszélyt mindannyiunk számára. A hulladékká vált növényvédő szerek nem megfelelő kezelése, megsemmisítése ugyanis vissza nem fordítható károsodást okozhat a felszíni- és felszín alatti vizekben, vagy a talajban.

A Földművelésügyi Minisztérium felismerte, hogy a gazdálkodóknál, kereskedőknél és lakossági felhasználóknál nagy mennyiségben halmozódhatott fel hulladékká vált növényvédő szer, ezért ezek szankció- és térítésmentes felmérésével és begyűjtésével a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarát bízta meg. Mindazon gazdálkodók, kereskedők és lakossági felhasználók, akik élni szeretnének ezzel a lehetőséggel, vegyék fel a kapcsolatot a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara területi szervével:

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Komárom-Esztergom Megyei Szervezete

Cím: 2890 Tata, Ady Endre u. 13. (Zsigmond Udvar)

Telefon: 34/587-132

E-mail: kem.novkamara@gmail.com

Honlap: www.magyarnovenyorvos.hu

A bejelentések megtételének végső határideje: 2017. november 13.

A növényvédő szer hulladék bejelentése, felmérése és elszállíttatása kapcsán az ügyfeleket költség nem terheli és hatósági eljárás sem indul. Fentiekre tekintettel a növényvédelmi hatóság figyelmébe ajánlja mindenkinek, hogy éljen a lehetőséggel és szabaduljon meg elfekvő, hulladékká vált növényvédő szereitől!

Kevesebb