A lámpás gyermekei

2017. november 12., vasárnap 07:15

Oszd meg, amid van! – ez Szent Márton üzenete, akiről több országban is megemlékeznek november 11-én.

Várgesztesen szombaton immár 16. alkalommal rendeztek az óvodások és kisiskolások főszereplésével ünnepséget a szentre emlékezve, akinek elsősorban Németországban, de szűkebb hazánkban a németajkú településeken is őrzik hagyományait.

Mint Pillmann Katalin óvodavezetőtől megtudtuk, a gyerekek ezúttal is már napok óta készültek a programra, ismerkedtek Szent Márton életútjával, lámpást készítettek szüleikkel az ovisok, s a lámpás köré építették fel az ünnepi történetet, ami a melegséget, az önzetlenséget jelképezi. Azt, hogy amink van osszuk meg azokkal, akik hiányt szenvednek.

A kicsik versekkel, mondókákkal, dalokkal fogadták a konferenciateremben a szülőket, rokonokat, ismerősöket, s mivel az idő is kegyes volt, nem maradt el a lámpás felvonulás sem, amit – természetesen – követett a gyümölcsteás, libazsíros kenyeres vendéglátás a faluházban.

November 11-e egyébként a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett, s az asztalról nem hiányozhat a libafogás sem a hagyomány szerint.

Kevesebb