Érdemes megfogadni a tanácsokat

2017. november 24., péntek 04:00

Az év végi ünnepek előtt jelentősen megnő a boltok környéki gépjárműforgalom és az autófeltörések száma. Néhány alapszabály betartásával azonban elkerülhető a baj.

A rendőrség munkatársai a karácsonyi időszakban fokozott erőkkel vannak jelen az olyan helyszíneken, ahol ilyenkor megnövekszik a személy- és gépjárműforgalom. A rend őrei azonban természetesen nem lehetnek ott mindig és minden bevásárlóközpont, illetve karácsonyi vásár környékén, így most többek közt 10+1 hasznos tanáccsal szolgálnak az autófeltörések elkerülése kapcsán.

  1. Parkolás után és két vásárlás között is ajánlott ellenőrizni, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék.
  2. Az autóból kiszállva a parkolóban ne pakoljanak a csomagtartóba, mivel ezt a tolvajok kifigyelhetik.
  3. Érdemes már elindulás előtt a csomagtartóba rakni azokat a dolgokat, amelyekre a következő megállónál már nem lesz szükségünk.
  4. A gépkocsiban látható helyen hagyott táska vagy ruházat akkor is felhívja az elkövető figyelmét, ha abban nincs érték, mivel ezt nem tudhatja a tettes és az ablakbetöréssel történő ellopásához elegendő lehet pár másodperc.
  5. A jármű ajtaját zárják le, valamint az ablakokat húzzák fel, amikor kiszálltak a kocsiból, még akkor is, ha csak rövid időre távoznak.
  6. Az indítókulcsot mindig tartsák maguknál, olyan biztonságos helyen, hogy azt ne tudják jogtalanul megszerezni.
  7. Amennyiben lehetőségük van rá, parkoljanak kijelölt parkolóban és olyan helyen, amely közel esik a célba vett üzlet bejáratához, esetleg térfigyelő kamera közelében, az esti órákban pedig ott, ahol világítás van, a parkolóhely belátható és forgalmas.
  8. A vásárlást követően, ha már bepakoltak a kocsijukba, ne menjenek vissza az üzletbe, mert ezt a potenciális tettes kifigyelheti és feltörheti autójukat.
  9. Alkalmazzanak minősített mechanikai és elektronikus vagyonvédelmi biztonsági rendszereket, eszközöket gépkocsijukon, amelyek beszerelését érdemes szakműhelyben elvégeztetni.
  10. Az autó távirányítóval való lezárása után minden esetben győződjenek meg arról, hogy a központi zár valóban lezárt-e.

+1. Amennyiben azt tapasztalják, hogy feltörték kocsijukat, ne nyúljanak semmihez, hiszen a gépkocsit és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja.

BRFK

Kevesebb