Egyre látogatottabbak a gyerekmisék

2017. december 12., kedd 09:32

Első alkalommal 14 esztendeje, Kis József világi lelkipásztori munkatárs kezdeményezésére ültek fehér asztalhoz, agapéra advent időszakában Várgesztes, Vértessomló és Környe római katolikus közösségének tagjai, hogy egyeztessék programjaikat, s mind jobban megismerjék egymás hitéleti tevékenységét. Az esemény házigazdai stafétáját évente átadják, hiszen minden esztendőben más-más község látja vendégül a híveket.

Vasárnap a várgesztesi Faluházban gyülekeztek a vendégek, ahol a házigazdák részéről Rising Károlyné polgármester elsőként azért fejezte ki örömét, mert a jelenlévők többségével az év során többször találkozik, hiszen részt vesznek egymás rendezvényein, vagy éppen baráti szál a kötelék. A polgármester kiemelte, hogy a várgesztesi képviselők a lehetőségeikhez mérten minden olyan kezdeményezést támogatnak, mely a hitélet erősítését szolgálja, vagy közösségi érdek hívta életre. Advent idején számba vesszük az előző év eseményeit és várakozással nézünk az elkövetkezendő időszakra. Szerintem nincs miért szégyenkeznünk. Közös akarattal számtalan apró, de fontos lépést sikerült megtenni közösen – fogalmazott, s kiemelten mondott köszönetet Bedy Sándor atya áldásos tevékenységéért, valamint a helyi egyházközség és Német Nemzetiségi Önkormányzat egész éves munkájáért.

Igó István, a szomszédos Vértessomló polgármestere is a települések közös kapcsolódásait emelte ki a földrajzi közelség, a barátság, az egyházközösség révén, katolikus hittel. Azt hiszem, ennél jobbat és szebbet nem kívánhat az ember, hacsak azt nem egyénileg, hogy a hátralévő ünnepi készülődésben mindenkinek legyen alkalma, ideje és lehetősége szeretetteljes meglepetést okozni a szeretteinek – zárta gondolatait.

Ez a 12. olyan adventem, hogy mint önkormányzati vezető a civil szervezetekkel, intézményekkel, az egyházközségekkel közösen próbáljuk ünnepi díszbe öltöztetni a lelkiünket – kezdte gondolatait Beke László polgármester, aki az advent első vasárnapján tartott környei ünnepséget is felidézte. Akkor Nagy Péter tiszteletestől az hangzott el, hogy szép a díszvilágítás, a karácsonyi felékesítés, de önmagában üres, ha belül nincs az emberben az az igaz hit, az a tartalom, amivel meg kell telnünk. Erre való az adventi időszak, hogy felkészüljünk az év egyik legszebb ünnepére. A karácsony csupán két nap. De ahhoz, hogy valóban szép legyen, szükség van az adventre, szükség van a felkészülésre – fogalmazott.

Kis József a három-négy évvel ezelőtti találkozót idézte fel, amikor ugyanebben a körben a fiatal követők hiánya miatt aggódott. Az idei agapén úgy vélte, hogy már látható: nem kell kétségbeesniük, hiszen van ministráns, hittanos bőven. Hát erre való ez a közösség, hogy ezeket a csodálatos épületeket megtöltse. Itt a helyem, és Önöknek valamennyien itt a helyük. Itt állnak, és nem is akárhogyan, mert egymás nélkül nem tudnánk dicsérni az Istent – emelte ki, és az általa elmondottakat Hartdégen Márton is alátámasztotta. Mint elmondta, szeptemberben még nem lett volna annyira optimista, mint most, miután azt tapasztalták, hogy nagyon kevés gyerek jár templomba. A szülők jelezték, hogy számukra nem túl kedvező a vasárnap reggeli szentmise időpontja, ezért Sándor atyával felkeresték Oroszlányban Kutschi Andrást, s megosztották vele a gondolatot: az egész vértesi lelkipásztori körzetet, Várgesztest, Vértessomlót, Környét, Gántot, Kecskédet és Oroszlányt összefogva szeretnének havi rendszerességgel gyermekmiséket tartani szombat délutánonként, ezzel egy jó közösséget kialakítani, akiket a remények szerint bérmálásra is fel lehet készíteni. A gyerekmisék tapasztalatai nagyon kedvezőek, eddig három mise valósult meg, a résztvevői szám a kezdeti nyolcvanról 100-120 közé emelkedett.

Árendás József a környei Katolikus Caritas számvetése kapcsán igen sikeres programokról tájékoztatott: a Várgesztesről, a turistaszálló felszámolásakor kapott takarókkal nagy örömet szereztek a rászorulóknak. A nagyböjti gyűjtéskor 460 kiló élelmiszer gyűlt össze, az adventi felhívásra vasárnapig 635 kiló. A szervezet részt vett a kandallóprogramban, az „Egymillió csillag a szegényekért” akcióból összegyűlt forintok meghaladták a 70 ezret. Az adományokat természetesen még karácsony előtt eljuttatják a szerényebb körülmények között élőkhöz.

Az Agapé további részében a községek hitoktatói adtak képes ízelítőt a három település egyházi ifjúsági hitéletből, amely idén is igen színesnek bizonyult, s amelynek egyik pillére, hogy megismertessék egymással másik faluban élő gyermekeket, és biztosítsák számukra a lehetőséget a kapcsolattartásra.

Kevesebb