Anyatejet a babáknak

2017. július 29., szombat 14:28

1992-től tartják világszerte az anyatejes táplálás világnapját, más néven a szoptatás világnapját augusztus 1-én. Az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF átfogó programját a csecsemők egészséges táplálása érdekében indította el, így hívta fel a figyelmet a világban előforduló alultápláltságra, gyermekéhezésre.

A csecsemő legideálisabb tápláléka az anyatej, a legjobb táplálási mód a szoptatás.

Az anyatej higiénikus, tiszta, megfelelő hőmérsékletű, mindig rendelkezésre áll, ingyenes. A gyermek mindenkori igényének megfelelően tartalmaz fehérjét, zsírt, tejcukrot, vitaminokat, ásványi anyagokat, sőt az emésztéshez elengedhetetlen enzimeket is. A lehető legjobban hasznosítható, jól emészthető táplálék, amely a csecsemő fél éves koráig a gyermek igényeinek megfelelően, egyedülálló módon teljes mértékben biztosítja a baba fejlődését.

Az anyatej nem csak táplálék, hiszen olyan ellenanyagokat tartalmaz, ami védi a gyermekeket a fertőzéstől, csökkenti az allergia kialakulásának esélyét és olyan aminosavakat is tartalmaz, amely elengedhetetlen az idegrendszer fejlődéséhez.

Akinek a szoptatással, csecsemőtáplálással kapcsolatban kérdése merül fel, forduljon bizalommal védőnőjéhez, akitől szakszerű választ kap kérdéseire.

-Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály-

Kevesebb