Közös tollfosztás Várgesztesen

2018. február 3., szombat 14:48

Negyedik alkalommal tartottak múltidéző tollfosztást a várgesztesi óvodában pénteken, a régi hagyományt a nagymamák élvezettel elevenítették fel, a kicsik pedig ugyanolyan élvezettel és érdeklődve ismerkedtek meg vele.

Az intézmény nevelési programjának kiemelt területe a sváb hagyományok megőrzése, az ősi szokások és foglalatosságok elsajátítása, így a farsangi időszakban nemcsak a tollfosztás rejtelmeivel ismerkednek meg az apróságok, de egy hét múlva még forgácsfánkot, azaz tierikropfet is készítenek majd.

Ez így nagyon pici? – kérdezte tanácstalan aggódással egy kisfiú pénteken a pihét mutatva a nagymamájának, pár másodperccel később pedig azt is megtapasztalta, hogy tollfosztás közben nem túl szerencsés nagyot tüsszenteni. Az apróságok láthatóan valóban elmélyedve vetették bele magukat a munkálatokba, melyek annak idején az egész faluban a téli esték elfoglaltságát jelentették, hiszen az asszonyok házról-házra járva készítették elő a dunnának, párnának, stafírungnak valót. Ma már csak 1-2 helyen őrzik a hagyományt, így a múltidéző programban már évek óta nagy segítséget jelent Pillmann Józsefné, hiszen az alapanyagról Erzsike néni gondoskodik, aki minden kacsavágásnál még a kopasztás előtt gondosan összegyűjti a szép tollakat, s felajánlja az óvoda részére.

A hagyományőrző programot – ahogy annak idején is – tollasbál zárta, amely még véletlenül sem táncos mulatságot takar, hanem ízletes vendéglátást, tejeskávét tejszínnel és kaláccsal.

Kevesebb