Csöröge tízóraira

2018. február 10., szombat 08:37

Pénteken már kora délelőtt a faluház konyhájában sürgölődött Horváth Józsefné (Juli néni) és Schäffer Mártonné (Micike).

Dagasztották a tésztát, hogy az óvodások és iskolások elkészíthessék a farsangi időszak hagyományos édességét, a csörögefánkot.

Mint az már hagyomány, ebben az időszakban minden évben szerveznek programokat az intézményekben, hogy átörökítsék a gyerekeknek a népi hagyományokat, a sváb szokásokat.

Mindeközben liszt került az asztalokra, előkerültek a sodrófák, hogy a kicsik maguk készítsék el a finom tízórait, amit aztán a két segítő hölgy sütött ki nekik bő, forró olajban.

De álljon itt a recept is, hátha kedvet kap ehhez a jellegzetes süteményhez a kedves olvasó: tojássárgája, tejföl, finomliszt és csipetnyi só kell a tésztához, s ha mindezt értő kezek dolgozzák össze, már csak ki kell vékonyra nyújtani, derelyevágóval téglalapokra vágni, majd a lapokba is belevágni, végül az ujjunk köré csavarintva forró olajban kisütni, vaníliás porcukorral megszórni, s persze mind megenni!

Kevesebb