Indulnak a bringások

2018. március 9., péntek 06:51

Kezdetét veszi a tavaszi szezon és egyre nagyobb számban jelennek meg az utakon kerékpárosok, motorkerékpárosok, autósok, valamint gyalogosok. A körültekintő, átgondolt közlekedés velejárója az elővigyázatosság, amely ilyenkor sokszor háttérbe kerül. A járművezetők ezen időszakban jellemzően lendületesebben, a megengedettnél nagyobb sebességgel közlekednek.

A kerékpárosok és a gyalogosok – mint a közlekedés legvédtelenebb résztvevői – nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Több esetben következik be baleset a gyalogosok hibájából, akik elővigyázatlanul, illetve álló járművek takarásából léptek elő.

A kerékpárosoknak fontos tudni, hogy a járdán alapvetően tilos, valamint a kijelölt gyalogos átkelőhelyen nem szabad kerékpározni. A kerékpárról le kell szállni, és a biciklit tolva kell az úttesten áthaladni. A gépjárművezetőknek lakott területen kívül és belül is egyaránt vigyázni kell az úttest mellett haladó gyalogosokra, kerékpárosokra, valamint fokozott óvatossággal kell közlekedni a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, buszmegállók környékén.

A balesetek elkerülése végett nyomatékosan felhívjuk a kerékpárosok figyelmét az alábbiakra:

Tilos kerékpározni:

Tilos és veszélyes:

Felhívjuk a biciklisek figyelmét arra, hogy a balesetek elkerülése végett – ahogy a többi jármű esetében is – a rendőrség kiemelt figyelmet fordít a kerékpárosokra vonatkozó szabályok betartására, fokozottan ellenőrzi a kerékpáros közlekedést!

A gépkocsival, illetve a motorkerékpárral közlekedőknek kell kellő figyelmet fordítaniuk a relatív sebesség helyes megválasztására. Kérjük, hogy mindenhol kellő óvatossággal közlekedjenek!

Legyenek különösen elővigyázatosak a be nem látható útkanyarulatokhoz érve, hiszen a sebesség helyes megválasztásával a balesetek nagy része elkerülhető!

KEM-RFK

Kevesebb