Elsősorban mustra

2018. április 8., vasárnap 14:53

Tizenkilencen, négy környei gazda kivételével valamennyien helyből érkeztek péntek kora este a várgesztesi Faluházba a Német Nemzetiségi Önkormányzat által immáron hetedik alkalommal meghirdetett bormustrájára.

A nevezőket Pillmann József elnök köszöntötte, és olyan, a borral kapcsolatos közmondásokkal alapozta meg a hangulatot, mint például: a bor az öregember teje, a bor kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság. Az elnök köszöntőjében elhangzott: az első rendezvénykor célul tűzték ki, hogy a szakmai értékelést, tanácsokat megfogadva Várgesztesen is egyre ízletesebb borokat készítsenek. Ezért is hangsúlyozza minden alkalommal, hogy a program elsősorban mustra, s bár a 20 pontos bírálati módszer szerint értékelnek is, a cél nem a versengés, hanem a tapasztalatszerzés, a minőség jobbítása. Mindemellett természetesen azért a szép eredményt elérő gazdák minden mustra után jóleső érzéssel büszkélkedhetnek, s konstatálhatják, hogy jó után járnak.

Az ízlésesen megterített asztalok mellett tehát 19 gazda foglalt helyet, ők korábban 22 fehér és 15 vörösbor mintát adtak le, s várták Szabó István tatai borászati szakember értékelését, aki az ízlelés után nemcsak a minősítést és pontszámot határozta meg, hanem véleménye megfogalmazása mellett bő 3 órán át minden minta után tanácsokkal is ellátta a termelőket. A mustrán végül szép eredmények születtek, 6 arany, 11 ezüst, 13 bronz és 6 oklevél minősítést vehettek át a nevezők. Ez is jelzi a rendezvény létjogosultságát, hiszen igazolja, hogy a várgesztesi szőlősgazdák évről-évre megfogadva a hallott szakmai bírálatokat, egyre nagyobb odafigyeléssel és gondoskodással készítik boraikat.

Arany minősítést ért el Beck Ferenc Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc borával, Wittmer Ferenc sárga muskotályával, Hernádi Ferenc vegyes vörös borával, Eigner Tibor Othelló-Zweigelt és Zalagyöngye Ó borával, valamint Koti József Othelló borával.

A legmagasabb pontszámot, 19,5 pont Eigner Tibor érte el különleges minőségű 2002-es évjáratú Zalagyöngyével.

A gazdák tehát elégedetten fogyaszthatták el a zsíros kenyérrel, almával, sajttal kísért borízleléseket követően a virslis vendéglátást, majd a maradék borokkal poharazgatva folytathattak jó hangulatú, tartalmas beszélgetést a borászat szépségéről, titkairól.

Kevesebb