„Bányában” jártak a gesztesi gyerekek

2018. május 19., szombat 11:51

A Bányászati Múzeumba látogattak pénteken a gesztesi kisiskolások, akiknek a helyi hagyományőrzők szerveztek kirándulást a kiállítóhelyre. A gyerekek szakavatott vezetővel járták végig a XX. század második felének magyar szénbányászatát bemutató tárlatot.

Megismerkedtek a XX-as akna eredeti állapotban megtartott létesítményeivel (szállítóakna az aknagépházzal, kötélpálya csillefeladó állomással, csillepályákkal stb.), a "földalatti bánya" bemutatására épített táró fejtési munkahelyeivel és bányagépeivel, a szabadtéri kiállítótér eszközeivel. Az egykori felolvasóban megépített bányászattörténeti kiállításrész pedig betekintést nyújtott a korszak eszközeibe, dokumentumaiba.

A diákoknak persze a legnagyobb élményt a múzeumi kisvasúton való körutazás nyújtotta, és a szervezők arról sem feledkeztek meg, hogy megvendégeljék a megfáradt kicsiket.

A hónap végén egyébként komoly munkálatok kezdődnek az intézményben: „Majk és a Vértes turisztikai tevékenységeinek összehangolása az Oroszlányi Bányászati Múzeum komplex fejlesztésével” című TOP-os pályázattal 500 millió forintos támogatást nyert el Oroszlány, aminek keretében – többek között - fogadóközpont kerül kialakításra, megújul a kiállítótér, bővül a parkoló, kiépül a kapcsolat a „Grófi úthoz”, térvilágítás, kerítés, játszótér teszi teljessé a komfortot.

Kevesebb