Sikeres programok, új dalok és távlati tervek Várgesztesen

2016. május 20., péntek 20:00

Pályázatoknak köszönhetően a tervezettnél több pénzből gazdálkodhatott a Német Nemzetiségi Önkormányzat Várgesztes. Az elmúlt egy esztendő programjairól, és a tervekről is szó volt azon a közmeghallgatáson, melyre hagyományosan májusban hívja a tagokat és érdeklődőket Pillmann József elnöke.

Az időrendben felsorolt helyi programok egytől egyig a német hagyományok megőrzését szolgálják - az elhurcolt várgesztesiekre való megemlékezés, a borverseny, a Passió előadása, a Mária kegyhely zarándoklat, a templomi adventi koncert és a Csengő nap mellett a legjelentősebb az augusztus 20-i nemzetiségi találkozó, melyen tavaly rekord számú, 240 fellépő adott műsort. Az idén ennek kapcsán jubileumot ünnepel Várgesztes, hiszen az énekkar, megalakulásának 25. évébe lép.

Új kezdeményezésként nagy sikert aratott tavaly a megyei Christkindl találkozó. A német nyelvű ünnepi műsor idei alkalmára már most többen jelezték részvételi szándékukat. Mint az elhangzott, mindenki számára fontos, hogy egy-egy program előkészületei során újabb és újabb dalok, csaknem elfeledett alkotások kerülnek elő, melyet a fiatalok megtanulnak, előadnak, így megőriznek az utókor számára.

A nemzetiségi önkormányzat nem csak saját rendezvényekre, de kultúrcsoportok, intézmények programjaira is biztosít kisebb-nagyobb támogatást - legyen szó anyagiakról vagy tevőleges segítségről. Az elmúlt év legfőbb bevételei és kiadásai között szó volt arról is, hogy 1.103.014 forint feladatalapú támogatást nyert el a helyi német nemzetiség, és a megyei német önkormányzattól két pályázaton összesen 100 ezer forintot, míg a gesztesi önkormányzat 200 ezer forintot biztosított számukra.

A közmeghallgatáson a tavalyi programok mellett távlati tervek is előkerültek a kérdések között. Így a település régóta dédelgetett álma, a tájház létrehozásának terve is. A hagyományos stílusban épült sváb házban működő helyi értéktár kiegészülhetne közösségi funkcióval is - hangzott el. Mint azt Rising Károlyné, Várgesztes polgármestere a találkozón elmondta: nem került le napirendről a terv, egyelőre azonban forrás után kutatnak, hiszen saját erőből nem tudják létrehozni a tájházat. Abban mindenki egyetértett, hogy a tárgyi és építészeti értékek megőrzése addig is közös feladata a helyieknek.

Kevesebb