Jövőre jubilál a hagyományőrző ünnepi találkozó

2018. augusztus 20., hétfő 15:52

Első alkalommal 2010-ben, a Német Kultúregyesület Dalköre megalakulásának húszéves évfordulója alkalmából hívta életre az augusztus 20-ához kapcsolódó kulturális találkozót a Német Nemzetiségi Önkormányzat Várgesztes, így vasárnap már kilencedszer fogadtak visszatérő, vagy új barátként hagyományőrző csoportokat, akikhez a baráti szálak mellett a közös nemzetiségi nyelv is köti a várgesztesieket.

A szíves invitálásra idén Tatabányáról, Máriahalomról, Leányvárról, Tátról, Vértesacsáról, és természetesen helyből érkeztek a hagyományőrző dalkörök, kórusok, táncosok a gesztesi Faluházba.

Az ezúttal majdnem 150 fellépőt, vendéget vonzó, igazán színvonalas és színes produkciókat bemutató program a várgesztesi svábok legnagyobb önálló nemzetiségi rendezvénye, melynek kezdetén Pillmann József köszöntötte a megjelenteket, kiemelve a hagyományőrzés jelentőségét, mellyel méltóképpen tisztelegnek a legrégibb magyar ünnepnap előtt.

A résztvevőket, a visszatérő barátokat Rising Károlyné polgármester személyes gondolatokkal köszöntötte, így az alsógallai és felsőgallai vendégek kapcsán mosolyogva jegyezte meg, hogy ők bizony már „bérlettel érkeznek” Várgesztesre. A szervezők számára külön köszönetét fejezte ki, s a későbbi viszontlátás reményében hívta fel mindenki figyelmét a Várgesztesi Lovagi Játékokra, amely szeptember 8-án már tízedik alkalommal csalogatja a vendégeket a faluba.

Elsőként a Várgesztesi Zeneiskola két diákja, Cseke Bendegúz és Marx Péter lépett színpadra, akik kapcsán Pillmann József az ajándékkönyv átadásakor reményét fejezte ki, hogy még sokáig muzsikálnak, s felnőtt korukban várgesztesi zenekarban mutatják meg tehetségüket. A bő 2 órás kulturális műsor részeként sorra érkeztek a hagyományos népviseletet öltő vendégek és vastapsot érdemlő, gyakran valamennyi jelenlévőt közös éneklésre sarkalló produkcióik.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

Kevesebb