Megszegték az új kenyeret

2018. August 21., Tuesday 07:20

A megújult nyugdíjas közösségi házban találkoztak nemzeti ünnepünk délutánján a vértessomlói és a várgesztesi nyugdíjas bányászok, akiket Imeli János szakszervezeti elnök köszöntött elsőként.

Mint elmondta, a magyarság és a keresztény világ találkozását és összefonódását a magyar nép egyetlen uralkodó személyéhez köti, az első magyar királyhoz, az államalapító Szent Istvánhoz. Augusztus 20-án tehát emlékezünk Szent István királyunkra, a magyar államalapításra, a magyar állam fennállására, és megszegjük az új kenyeret. Szent István azt a fundamentumot adta meg, amire azóta is építkezünk, ahol ezer évvel ezelőtt közös otthonunk alapkövét rakta le az uralkodó. Első királyunk uralkodása alatt Európa nagy, formálódó közössége nem pusztán egy új nemzettel, de egy új állammal is gazdagodott. Olyan országgal, amely ma is szerves része Európának.

Az ünnepi összejövetelen az új kenyeret a hagyományoknak megfelelően Rorhbacher Józsefné, mindenki Erzsi nénije szelte meg és kínálta a vendégeknek, majd a közösség kerek születésnapot ünneplő tagjait köszöntötték, a délután további részében pedig fehér asztal, ízletes pörkölt mellett idézték fel a közös emlékeket a bányásznyugdíjasok.

Kevesebb