Ünnepeltek a bányász nyugdíjasok

2018. augusztus 31., péntek 06:31

Tizennegyedik alkalommal várták csütörtök délután a város és a környező települések nyugdíjasait a 68. Bányásznap programsorozatának nyitórendezvényére, amelyen a helyiek mellett a pusztavámi, vértessomlói és várgesztesi szakszervezeti tagok is együtt ünnepeltek.

A széncsaták egykori hőseit Lazók Zoltán köszöntötte, aki beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak azokra kell emlékezni, akik a bányászat szerteágazó területein dolgoztak, hanem az egész szakmakultúrára, ami immár nem létezik Magyarországon.

Jó szerencsét! – így hangzik ma is a köszöntés, mert szerencse kellett régen ahhoz, hogy baj nélkül jöjjön vissza a bányász a föld mélyéből. De nemcsak a szerencsében bíztak a bányába indulók, hanem bíztak saját tapasztalatukban, jártasságukban is. A bányászok – hagyománytiszteletük következtében – mindig kiemelkedtek a többi szakma művelői közül. Harcoltak és harcot vívtak a nehézségekkel, a természet erőivel, a földdel, az erdőkkel, mindannyiunkért. Csak aki végigcsinálta, az tudja, mit jelentett mindez. Szavakkal nem kifejezhető hálával kell tehát gondolnunk mindazokra, akik ezekben az időkben is megőrizték hitüket, emberségüket – fogalmazott a polgármester.

A szépkorúak délutáni kulturális programján fellépett többek között a Bányász Népdalkör és a Silhouette táncegyüttes, de volt operett és musical összeállítás is, valamint nagy sikerrel lépett színpadra a kecskédi sramlizenekar.

Kevesebb