Hírek

Népszerű cikkek

Kiűzték a törököket

2016. szeptember 10., szombat 20:00

Több mint ezren választották szombati kikapcsolódásnak a nyolcadik alkalommal megrendezett Várgesztesi Lovagi Játékok programját, s akik így döntöttek, nem csalódtak: színvonalas, szórakoztató esemény részesei lehettek.

Igazi nyári idő várta a Várréten a falu vendégeit, akiket Rising Károlyné polgármester köszöntött elsőként, s akik között ott volt Czunyiné Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője, Veres Zoltán megyei jegyző és Lazók Zoltán oroszlányi polgármester is.

Az idén ismét a török hódoltság korát idézték fel a szervezők, ami azért is volt telitalálat, mivel a török uralom alatt többször gazdát cserélt a vár. Az egyik legemlékezetesebb akció során, 1588. november 9-én Gregoróczy Vince győri, Huszár Péter pápai kapitány portyára indult 2000 emberrel. A portyázókhoz csatlakozott a komáromi Radics vajda, aki szolgált Gesztes várában és jó helyismerettel rendelkezett. Több napi kémkedés után végül is Radics helyismeretére hagyatkozva az éj leple alatt megrohanták a kapukat. A törökök a túlerőt nagynak látva a megadás feltételeiről kezdtek alkudozni. E vereség után a budai pasa a békeszerződés megszegőinek titulálta a magyarokat és visszakövetelte a várat, amit Radics, királyi nyomásra kénytelen volt visszaadni.

A történelmi múltat a Gyulaffy László hagyományőrző bandérium katonái és a Gölbasi Vitézei Egyesület harcosai idézték fel. Dörgött az ágyú, a nézők szurkolhattak a párbajok résztvevőinek, miközben a várréten felállított sátrakban a folyamatosan érkező vendégek megismerkedhettek a korabeli berendezési tárgyakkal, ételekkel, fegyverekkel és felszerelésekkel, a mesterségek standjain pedig hajdanvolt kézműves technikákat mutattak be.

A kísérőprogramok között a Vaga Banda, régizene és a Batyuszínház szórakoztatta a legkisebbeket. Az említettek mellett lovaglás, íjászat, kocsikázás, ólomöntés, kalandpálya és kézműves vásár várta többek között a VIII. Várgesztesi Lovagi Játékok látogatóit.

Kedves szervezők, kedves segítők!

A VIII. Várgesztesi Lovagi Játékok lakossági, közmegelégedettséggel, sikeresen zárult. Ezúton is szeretném megköszönni mindenki segítő támogatását!

Rising Károlyné polgármester

április

6 Keltike túra

  • Időpont: szombat 9:00
  • Helyszín: gyülekező a Keltike Ház előtt

13 Borverseny

  • Időpont: szombat 17:00
  • Helyszín: Várgesztes, Faluház

Iskolai beiratkozás

2024. március 19., kedd 10:06

A Tatabányai Tankerületi Központ fenntartásában működő általános iskolákba április 18-án és 19-én lehet beiratkozni.

Bővebben

Háziorvosi rendelés

2024. március 12., kedd 05:53

Értesítjük kedves betegeinket, hogy 2024. március 11 – 2024. március 22-ig a rendelési idő az alábbiak szerint változik:

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16 óráig
  • Kedd: 8 - 12 óráig
  • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek