Hírek

Népszerű cikkek

Sírjuk távolban, emlékük szívünkben

2017. január 8., vasárnap 20:00

A címben szereplő felirat áll a várgesztesi emlékműre vésve, amely előtt évről évre megemlékeznek az 1945. január 6-i eseményekről. Orosz katonák érkeztek ezen a napon a Vértesben megbúvó kis faluba, akik összeszedték a 15-55 év között férfiakat, hogy – ahogyan mondták – háromnapos „malenkij robot”-ra, azaz kényszermunkára vigyék őket. Az három napból aztán hetek, hónapok lettek.

Rising Károlyné polgármester a vasárnap délelőtti megemlékezésen arról szólt, hogy már a II. világháború alatt sem volt könnyű élete a településen élőknek. A civil lakosságnak el kellett viselni hol a német, hol az orosz katonák gaztetteit, a házakból való rokonokhoz áttelepítést, állataik és terményeik rekvirálását. Rettegésben élték életüket a családok, és csak egymásra számíthattak.

- Azonban, ami 72 évvel ezelőtt történt az tudatos, előkészített szörnyűség volt. Kényszermunkára vitték el a férfiakat, és embertelen körülmények között tartották őket német származásuk miatt. A családok hetekig, hónapokig nem tudtak róluk semmit. Tizenegyen nem tértek vissza Gesztesre, és további 15 fő halálát okozta a „kismunkára” kényszerítés következménye (hastífusz, végelgyengülés), így végül 26 áldozata lett falunknak – fogalmazott az elöljáró.

Pillmann József, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke a több mint hét évtizeddel ezelőtti eseményeket idézte fel.

A férfiak útja gyalog vezetett Lovasberény érintésével Bajára. Itt vagonírozták be őket és indították Temesvárra a transzportot. Hetek, hónapok teltek el a hazatérésig, miközben a járványokkal, a rossz higiénés körülményekkel és a betegségekkel kapcsolatba hozhatóan, összesen huszonhatan hunytak el. Összes bűnük német származásuk volt.

Az áldozatok előtti tisztelgés jeleként az önkormányzatok és a hagyományőrző klub képviselői megkoszorúzták az emlékhelyet, majd a jelenlévők helyezték el mécseseiket az emlékmű talapzatánál. A kegyeletteljes eseményt a Német Kultúregyesület dalkörének előadása tette emlékezetesebbé.

május

4 Főzőverseny

  • Időpont: szombat 13:00
  • Helyszín: Faluház parkolója

8 Gombász előadás

  • Időpont: szerda 17:00
  • Helyszín: Keltike Ház

Közmeghallgatás prezentáció

2024. március 29., péntek 10:21

A településvezető a kis létszámú érdeklődők előtt részletesen ismertette az elmúlt év gazdálkodását, amelyre a szűkös büdzsé miatt a megszorító kifejezés a legjellemzőbb, s szólt a fejlesztésekről, beruházásokról is, ezek szépen gyarapították Várgesztes értékeit.

Bővebben

Iskolai beiratkozás

2024. március 19., kedd 10:06

A Tatabányai Tankerületi Központ fenntartásában működő általános iskolákba április 18-án és 19-én lehet beiratkozni.

Bővebben

Háziorvosi rendelés

2024. március 12., kedd 05:53

Értesítjük kedves betegeinket, hogy 2024. március 11 – 2024. március 22-ig a rendelési idő az alábbiak szerint változik:

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16 óráig
  • Kedd: 8 - 12 óráig
  • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek