Hírek

Népszerű cikkek

Csengőnap köszöntéssel, elköszönéssel

2017. június 18., vasárnap 16:37

Szombaton már 23. alkalommal rendezték meg Várgesztesen a Csengőnapot, emlékezve a németek 273 évvel ezelőtti betelepítésére, akik annak idején lovas kocsival, csengőszóval érkeztek a településre.

A csengőszó azonban a tanév végét is jelenti – emlékeztetett Rising Károlyné polgármester – így a kettős ünnepen diákokat is köszöntöttek, s olyan várgesztesieket, akik beírták nevüket a település képzeletbeli történelemkönyvébe. A polgármester megnyitóját követően Pillmann József, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Várgesztes elnöke németül köszöntötte a vendégeket, majd Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő méltatta a község lassan negyedszázados hagyományát. A tanév végéhez kapcsolódva így fogalmazott: minden itt dől el, a szülőfalu és a család környékén. Ahonnan jó gyökereket hozunk, és az iskola ezt meg tudja erősíteni, akkor a kötődések, az identitásbéli megerősítő támasztékok ott lesznek velünk egész életünkben. Azt gondolom, hogy egy szép hagyomány mellett ez nagyon fontos dolga is egy településnek. Azért is fontosak ezek az ünnepek, együttlétek, mert a családi, baráti kapcsolatok mellett megerősíti mindazt az együvé tartozást, amiért jó gesztesinek lenni, amiért jó itt élni, jó ideérkezni vendégként, barátként, vagy egyáltalán jó csak átsétálni, átutazni a falun.

Hagyomány, hogy a Csengőnapon köszöntik a község legkisebb lakóit, így idén hét apróság (Likerecz Róbert, Werli Ádám, Salánki Benedek, Eck Johanna, Schlapak Kristóf, Strublik Jázmin, Szőlősi Péter Gábor) anyukája, apukája vehette át a kicsik megérkezésére emlékeztető fali díszt. Az ünnepségen elbúcsúztatták a ballagó óvodásokat, és a hat negyedikes diákot, akik jövőre már a vértessomlói iskola tanulói lesznek. A kicsik szeptemberben már nem találkoznak a somlói intézmény igazgatójaként Hartdégenné Rieder Évával, aki 42 esztendőt töltött el a katedrán, abból 25-öt intézményvezetőként. Az ő fáradtságos és elhivatott munkájáért, az évtizedek alatt megszületett 700 publikációjáért mondott köszönetet Rising Károlyné polgármester, és nyújtott át egy olyan ajándékot, melyet kezében tartva, meghatódva mondott köszönetet a leköszönő igazgató. Pedig „csak” egy lista, rajta több mint 300 névvel: azon várgesztesiek neveivel, akiket oktatott a 42 év alatt...

A nyolcadik osztályosok ajándéka hagyományosan egy-egy biblia ezzel a bejegyzéssel: Csengőnapon fogadd útravalóul az élethez Várgesztes Község Önkormányzatától. Várgesztes mindig visszavár! A végzősök 2011-től egy-egy aranyozott Várgesztes kitűzőt is kapnak útravalóul, melyet Pillmann József elnök nyújtott át a Német Nemzetiségi Önkormányzat Várgesztes nevében. A Komárom-Esztergom Megyei Zeneiskolák IX. Rézfúvós Fesztiválján, Bábolnán Marx Péter Arany, Kovács Levente Ezüst minősítést szerzett trombitával, a polgármester őket is jutalmazta.

A Várgesztesért Közalapítvány Hadnagy Inezt és Vaski Áront ajándékozta meg, miután az eltelt évben sikeres nyelvvizsgát tettek. Kluber János elnök a fotópályázat nyerteseit, Geiszt Hellát és Dánielt is köszöntötte, s idén először olyan személyeket is jutalmazott a szervezet, akik öregbítették Várgesztes község hírnevét. Művészetével vitte jó hírét a falunak Talabér Angelika, ifjúsági korosztályban Ludrik Angelika, és sportban nyújtott kiemelkedő teljesítményt Salánki Evelin.

A Várgesztesi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és baráti körük kezdeményezésére és nevében Almási István képviselő egy antik tűzoltó bontóbaltával ajándékozta meg Cseke Norbertet, akit áprilisban a Tűzoltóság Napja alkalmából Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül Az év tűzoltója” miniszteri díjban részesített.

Az ünnepélyes megnyitó után az óvodások, iskolások, a gyermek és felnőtt tánccsoport, a Német Kultúregyesület lépett színpadra, végül pedig a Sramlikings és a Várgesztesi Vagányok szórakoztatták a Csengőnap résztvevőit.

Az esemény képeit a Fotótárban tekintheti meg!

április

6 Keltike túra

  • Időpont: szombat 9:00
  • Helyszín: gyülekező a Keltike Ház előtt

13 Borverseny

  • Időpont: szombat 17:00
  • Helyszín: Várgesztes, Faluház

Iskolai beiratkozás

2024. március 19., kedd 10:06

A Tatabányai Tankerületi Központ fenntartásában működő általános iskolákba április 18-án és 19-én lehet beiratkozni.

Bővebben

Háziorvosi rendelés

2024. március 12., kedd 05:53

Értesítjük kedves betegeinket, hogy 2024. március 11 – 2024. március 22-ig a rendelési idő az alábbiak szerint változik:

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16 óráig
  • Kedd: 8 - 12 óráig
  • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek