Itt a forgatókönyv a választás napjára

2024. június 3., hétfő 05:00

Az önkormányzati választás eredményeit összesítik majd először a szavazatszámláláskor, csak utána az európai parlamenti voksokat – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) sajtóosztálya a június 9-ei választásokkal kapcsolatban a Magyar Hang érdeklődésére.

Az NVI tájékoztatása szerint a szavazatszámláló bizottságok (SZSZB) minden esetben először a helyi önkormányzati választáson leadott szavazatok feldolgozását kezdik meg, ez a polgármester-választásra, képviselő-választásra, és a megyei listákra leadott szavazatokat jelenti. Ezt követően az EP-választásra és a nemzetiségi választásra leadott szavazatok számolásával folytatja az SZSZB.

Arra is kitértek, hogy a június 9-i választásokon először az önkormányzati választás esetében kezdődik meg az eredményközlés, azt követően, hogy az összes szavazókörben lezárult a szavazás és a szavazatok feldolgozásának állapota ezt lehetővé teszi. Ez várhatóan a szavazás napján 21 óra előtt lesz. Az európai parlamenti választás esetében a választási eljárásról szóló törvény értelmében 23 óra után kezdődhet meg a hivatalos eredmények közlése, mivel Olaszországban eddig tart a szavazás. Tehát 23 óra után fog megkezdődni a közzététel. Hozzátették: tekintettel arra, hogy a levélszavazatok számlálása csak a szavazás lezártát követően kezdődhet meg – és a külképviseleti választási irodákban leadott szavazatok a szavazás napját követően érkeznek meg az NVI-hez – az EP-választások esetében a véglegesnek tekinthető eredményadatok a választást követő napokban várhatóak.

Kevesebb