Kiszervezi a kormány a méltányossági gyógyszertámogatást

2024. június 13., csütörtök 12:45

A parlament által kedden elfogadott, az állam működését érintő egyes törvények módosításának részeként létrejön a Batthyány-Strattmann László Alapítvány, amely támogatást nyújthat a Magyarországon szakmailag elfogadott, de társadalombiztosítási (tb) támogatással nem rendelhető gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árához méltányosságból a biztosított kérelmére.

Az alapítványi formából következően megnyílik a személyi jövedelemadó 1 százaléka felajánlásának, a befizetések utáni adókedvezmény, valamint gazdálkodó szervezetek befizetésének lehetősége is, a módosítás pedig biztosítja, hogy már 2025-ben kedvezményezettje lehessen az 1 százalékos felajánlásnak.

A tb által nem támogatott, így nyilvánvalóan drágább gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök eddig is létező, egyedi méltányossági támogatási feladatát a kormány kiszervezi az egészségbiztosítótól, kiveszi az államigazgatás rendszeréből és egy egyelőre ismeretlen személyi összetételű, szakmai hátterű alapítvány feladatává teszi - írja a hvg.hu.

A lap szerint az alapítvány a közfeladat ellátását teljes körűen megkapja, vagyis az egyedi kérelmek befogadása, kezelése, elbírálása mellett pénzt is kap az államtól, amiből az egyedi támogatásokat nyújthatja. A törvény szerint az alapítvány vagyonáról a kormány gondoskodik és működéséhez 2025-től kezdődően évente támogatást nyújt.

Az alapítvány kezeli a költségvetésben a feladatra szánt előirányzatot, vagyis a kormány az állami büdzsében évről-évre biztosít egy összeget, amit az alapítvány méltányossági támogatásként szétoszthat. Erre a célra lehet fordítani az alapítványnak kivételesen már 2025-ben is felajánlható adó 1 százalékot és egyéb bevételeket is.

Kevesebb