Saját szabadidejüket áldozzák a közösség biztonságáért

2024. június 27., csütörtök 09:05

Június 27-én ünnepeljük a polgárőrség világnapját, amely a polgárőrök önzetlen munkáját és a közösségi biztonság fontosságát ismeri el. A polgárőrség önkéntes alapon működik, céljuk a helyi közösségek védelme és a bűnmegelőzés.

A polgárőrök saját szabadidejüket áldozzák a közösség biztonságáért, és tevékenységük sokrétű: bűnmegelőzés, közösségi programok szervezése, környezetvédelem és katasztrófahelyzetekben való segítségnyújtás.

A polgárőrség Magyarország egyik nagy létszámú, az egyesülési jog alapján létrejött társadalmi szervezete. Célja az ország közrendje és közbiztonsága fenntartásának segítése, a határőrizetben, a környezet- és természetvédelemben, a veszélyhelyzetek megelőzésében és kezelésében, a társadalmi bűnmegelőzésben való lakossági részvétel, illetve az önkormányzatok és a lakosság közötti bizalom erősítése, továbbá a helyi közbiztonság közösségi védelme.

Bizonyos felmérések szerint a lakosság 16%-a azt hiszi, hogy a polgárőrök fizetést kapnak munkájukért, de ez tévedés. Minden polgárőr, a megyei és az országos vezetők is, térítés nélkül végzik önként vállalt tevékenységüket.

Kevesebb