Rendkívül mozgalmas tóavató

2024. május 2., csütörtök 13:10

Eseménydúsan telt május elseje Várgesztesen, ahol Tó nyitó bulit szervezett a Várgesztes Horgász Egyesület. A program kora reggel a horgászversennyel indult, amire 27, túlnyomórészt várgesztesi horgász nevezett.

Mint ismeretes, a tavat szeptemberben halászták le, hogy megkezdhessék a felújítását. Rieder Roland elmondta, hogy a tó rekonstrukciójával, illetve a meder iszapmentesítésével nemcsak a vízmélység változott átlagosan 220 cm-re, de a befogadóképesség is jócskán megnövekedett 18 ezerről 28 ezer köbméterre. A tó legmélyebb pontja egyébként jelenleg 270 cm mély.

A Horgász Egyesület elnöke elmondta, hogy a tavaly a Ferenc majorba átszállított közel 1100 kilogrammnyi halat sikeresen visszatelepítették a tóba, de rajtuk kívül 2,5 kilogrammos pontyokkal is frissítették az állományt. A tóban a többiekkel úszkál Várgesztes híressé vált harcsája, aki a téli pihenő alatt is megőrizte versenysúlyát. A 21 éves hal a Vacsora nevet kapta, akire nem lehet horgászni, hiszen itt született, és itt is fog maradni, tette hozzá Roland.

A horgászversenyen öt óra alatt összesen 32 kg halat fogtak a versenyzők, ami 17 darab kopoltyúst jelentett. A legelső halat Pintér Zoltánnak sikerült horogra akasztania: egy 1,8 kg-s pontyot fogott a verseny 13. percében. Az összes kifogott hal közül a legnagyobb egy 3,3 kg-os volt, ami Hernádi Bence hálójában kötött ki.

A várgesztesi felújított tó első horgász megmérettetésének győztese Pintér Zoltán lett, aki 4 db, összesen 9,7 kilónyi halat fogott ki. Második helyen végzett Sas János 6,5 kg-val, harmadik pedig Kovács Norbert lett 4,6 kg-val. Utóbbi két horgásznak 2-2 db hal akadt a horgára.

A pecások mellett a futóknak is szurkolhatott a nagyérdemű az I. Várgesztesi Futóversenyen, akiket az olykor viharos szél sem tudott eltántorítani. A Pillmann Róbert szervezésében megvalósult eseményen négy korosztályban indultak futók: óvodás (10 fő), a kisiskolás (7 fő), a felsős (4 fő) és felnőtt (18 fő) kategóriában. Az első futóverseny megvalósításáért köszönet illeti a helyszínen jelenlévő segítőket, illetve Vilmányi-Pap Melindát és Rieder Rolandot, akik biztosították a díjakat nyerteseknek.

A futóversenyen az alábbi eredmények születtek:

Óvodás lány kategória:

1. Rieder Bíborka

2. Gasparik Izabella

3. Berta Kamilla

Óvodás fiú kategória:

1. Berta Hunor

2. Seres Vincent

3. Gasparik Connor

Kisiskolás lány kategória:

1. Dobák Tamara

2. Eigner Emma

3. Pillmann Lili

Kisiskolás fiú kategória:

1. Salánki Benedek

2. Kanczler Bendegúz

3. Dobák Marci

Felsős lány kategória:

1. Eigner Erika és Schlapak Panni holtversenyben

Felsős fiú kategória:

1. Cseke Bálint és Szigeti Gergő holtversenyben

Felnőtt női kategória:

1. Schlapak B és Rieder Mónika holtversenyben

2. Antal Bíborka

3. Kuti Vivien

Felnőtt férfi kategória:

1. Pillmann Róbert

2. Buzás Balázs

3. Kluber Norbert

Különdíjas lett Hertelendi Zsombor és Rieder Barna fiatal versenyzők, akik saját kategóriájuk helyett a felnőtt mezőnyben teljesítették a távot.

A rendhagyó majálison a legkisebbeket arcfestés várta, illetve a Horgász Egyesület jóvoltából az ugrálóvárakba is bemerészkedhettek azok, akiknek még akadt felesleges energiájuk. A megfáradt versenyzőket, illetve a szurkolókat finom ebéd, pincepörkölt és halászlé várta.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb