Várgesztes: gyöngyszem

2024. május 26., vasárnap 18:45

Várgesztes egy ékkő, egy gyöngyszem… többször, többektől is elhangzott a valóban nem túlzó jelző május 24-én a Várgesztesi Faluházban a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség 15 éves fennállását ünneplő LEADER Pikniken.

Bár az időjárás nem bizonyult kegyesnek a szervezőkhöz, a különböző települések főzőcsapatai a zuhogó esőben is állták a sarat és lelkesen készítették a Faluház parkolójában a sátrak alatt a finomabbnál-finomabb falatokat, melyekkel a saját gasztronómiai hagyományőrzésükből adtak ízelítőt.

A rendezvényen, melyet – többek között – Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Borsó Tibor, a vármegyei önkormányzat alelnöke és Schunder Tibor, a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség elnöke is megtisztelt jelenlétével, Rising Károlyné polgármester köszöntötte a vendégeket, s mutatta be Várgesztes csodálatos természeti értékeit és a több évszázados gyökerekkel is rendelkező épített környezetét. Mind mondta, az aprócska faluról, a „kincseikről” órákon át tudna mesélni, előadásával még csak törekedni sem próbált a teljességre, inkább arra, hogy Várgesztesre csábítsa mindazokat, akik esetleg még nem ismernék a falut.

Az épített környezetből a 700 éves, állami tulajdonban lévő gesztesi várat emelte ki, melynek jelenleg zajlik a részleges felújítása. A gesztesi templom 152 éves, benne Hertay Mária Munkácsy díjas festőművész seccoi és stáció képei láthatók. A művésszel annak idején szoros baráti kapcsolat alakult ki, így az önkormányzat alkotásaiból gazdag hagyatékkal rendelkezik, amelyekből a 2023-ban kialakított Keltike Házban országosan egyedülálló önálló tárlat tekinthető meg. Várgesztes növény- és állatvilága is egyedülálló, olyan védett növények találhatóak meg a területén, mint például a pikkelypáfrány, magyar zergevirág, vérehulló fecskefű, babérboroszlán, hússzínű ujjaskosbor, nagyezerjófű, bablevelű varjúháj, szibériai nőszirom, epergyöngyike, aranyfürt, pusztai meténg, s Nyugat-Magyarországon egyedül itt élnek Boglárka lepkék: a vérfű-hangyaboglárka, sötét hangyaboglárka.

A polgármester büszkén ismertette, hogy a Vértesi Natúrparkban található zsákfalut az Országos Kéktúra útvonala is érinti, és a „kéktúrás” pólón is látható Várgesztes neve.

Számos, közösségi összefogással megvalósuló kezdeményezéssel, rendezvénnyel is dicsekedhet a falu, ám Rising Károlyné nem titkolta: a valamikor látogatók ezreit vonzó Lovagi Tornát a megrendezésével járó óriási költségek miatt pár esztendeje nem tudják megszervezni, helyette piknik várja a gesztesi családokat a várréten.

Az elhangzottakra reagálva pár perccel később Czunyiné dr. Bertalan Judit a Vidékfejlesztési Közösség tevékenységének, az általa elért eredmények méltatását követően bejelentette, hogy a Vár felújításához kapcsolódóan sikerült újabb forrásokat bevonni, így majdnem 75 millió forintból a közművesítése is megoldottá válik majd, ami lehetővé teszi, hogy a nagyobb látogatószámú programoknál se kelljen az önkormányzatnak mobil toaletteket bérelnie.

A nap további részében a vendégtelepülések egy részének hagyományőrző csoportjai mutatkoztak be, kiegészítő programként helyi termékek kóstolója várta a piknik résztvevőit, akinek pedig kedve támadt, az ízletes ebéd után személyesen is megcsodálhatta Várgesztes látnivalóit.

Kevesebb