A Víz Világnapja: március 22.

2024. March 22., Friday 06:00

A víz békét teremthet, de olykor konfliktusok forrása is lehet. Ha kevés, ha szennyezett, ha nem fér hozzá mindenki egyenlően, mind-mind feszültséget kelthet közösségek vagy országok között. Világszerte több mint 3 milliárd ember függ az országhatárokat átszelő vizektől. Ennek ellenére napjainkban csak 24 országnak van együttműködési megállapodása a víz közös használatáról.

Az éghajlatváltozás hatásai egyre jobban érezhetőek, a népesség növekedésével együtt sürgősen szükség lenne az országhatárokon belüli, és az országok közötti összefogásra legértékesebb erőforrásunk védelme és megőrzése érdekében.

Az egészségügy, az emberek jóléte, az élelmiszeripar, az energetikai rendszerek, a gazdasági tevékenységek, valamint a környezet megóvása csak egy jól működő, és méltányosan irányított vízforgalmon alapulhatnak.

A 2024. évi Víz Világnap mottója: Víz a békéért.

Amikor a víz területén együttműködünk, a keltett hullámok továbbgyűrűznek – elősegítve ezzel a békét, a jólétet és a kihívásokkal szembeni ellenálló képességet.

Cselekednünk kell annak tudatában, hogy a víz nem csak egy kihasználandó erőforrás – hanem emberi jog, amihez mindenkinek joga van, minden körülmények között.

A víz világnapján mindannyiunknak össze kell fogni a vízért, ezzel is segítve a béke megteremtését – lefektetve egy virágzóbb holnap alapjait.

Tegyél érte Te is! Vegyél részt a „Víz a békéért” globális kampányban! Mindnyájunknak – az egyénektől a családokon, közösségeken át egészen a kormányokig – a lehető legtöbbet meg kell tenni, hogy előrelépés történjen egy élhetőbb társadalom felé. Töltsd le a szakmai anyagokat, vegyél részt a világnap eseményein, tudj meg többet a víz és a béke kapcsolatáról!

A 2024-es víz világnapjának legfontosabb üzenetei:

A víz békét teremthet, de olykor konfliktusok forrása is lehet. Ha kevés vagy szennyezett, ha az embernek küzdenie kell a hozzáférésért, komoly feszültségekhez vezethet. Törekedni kell az együttműködésre a víz igazságosabb elosztásért, hozzájárulva ezzel a béke megteremtéséhez.

A jólét és a béke a vízen is múlik. Miközben az országok egyre hangsúlyosabban foglalkoznak az éghajlatváltozással, a tömeges migrációval vagy a politikai feszültségekkel, egyre sürgetőbbé válik a vízügyi együttműködések középpontba állítása is.

A víz kivezethet minket a válságból. A közösségek és országok közötti együttműködést teremtheti meg a víz igazságos elosztása – ezt a célt szolgálják az ENSZ nemzetközi szintű egyezményei és a helyi szintű intézkedések.

forrás: vizvilagnap.hu

Kevesebb