Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja

2024. April 20., Saturday 05:00

Fedezze fel a magyar népi kultúra színes világát a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napján, amelyet 2024-ben is megrendeznek április 27-én és 28-án. Ez a különleges esemény évről évre lehetőséget biztosít arra, hogy a helyi tájházak és múzeumok az érdeklődők figyelmének középpontjába kerüljenek.

Az ünnepi nap alkalmából izgalmas és színes programokkal, egyedi lehetőségekkel nyílnak meg a kapuk, hogy a látogatók betekintést nyerjenek a paraszti kultúra gazdag hagyományába.

2013 óta minden évben a Szent György napját követő hétvégén kerül megrendezésre ez a hagyományteremtő esemény, amely nemcsak a tavaszi állatkihajtás emlékét idézi fel, hanem a természet és az emberek újjászületésére is felhívja a figyelmet.

A Tájházak Napján a látogatók számos izgalmas és interaktív program közül választhatnak. A hagyományos kézműves foglalkozásoktól kezdve, mint a fazekasság, a szövészet vagy a kosárfonás, egészen a népi ételek készítéséig, mindenki találhat magának való elfoglaltságot. A gyerekek számára külön programokat szerveznek, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg a régi eszközökkel és mesterségekkel.

Ezen a különleges napon együtt ünnepelhetjük a tavaszt és a kulturális megújulást, amint a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok kinyitják kapuikat és szívüket a nagyközönség előtt.

A teljesség igénye nélkül néhány helyszín a XII. Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja kínálatából.

Balatonkenese is csatlakozott a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége által meghirdetett Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja eseményhez. Április 27-én a Kenesei Tájház ingyenesen látogatható és számos programot kínál:

kemencés ételek, sonka kóstolás, szalonnasütés, állatsimogató, kézműves foglalkozások, nemezelés és kötélverés, népzene és táncház a Kákics Zenekarral, tárlatvezetés.

Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeum a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napján április 27-én 14 órai kezdettel a Szent György – napi kalandozások a Gabonamúzeumban! című rendezvényére várja a családokat. Kézműves foglalkozás, családi kincskereső játék, tárlatvezetés a Gajdács-tanyában és a Csókási-szélmalomban, mese, tombola és sok más egyéb áll a kínálatban.

Április 27-én és 28-án 10 órától folyamatos tárlatvezetéssel várják a látogatókat a Bodrogkisfaludi Tájházban. Ezen kívül nemezelés és 3D-s csodaszarvas készítése is folyik majd, készül egy üstben Jókai bableves, a gyermekek pedig állatokat is simogathatnak.

Minden hagyományőrző és hagyományszerető vendéget nagy szeretettel várnak Buzsákon április 27-én. Lesz ingyenes tárlatvezetés a Tájházban, hímző asszonyok, kézműves vásár, fafaragás, póni lovagoltatás, népi fajátékok, kosárfonás, hogy csak néhányat említsünk a kínálatból.

Többek között kézi hímzésű virágos falvédők kiállításával, a Textildíszítő Kör virághímzési és horgolási bemutatójával, a Gyóni Géza Nyugdíjas Klub és a Dabasi Dalkör tagjainak virágos dalaival, verseivel, meséivel várják a látogatókat Gyónon. Április 27-én megemlékeznek a 90 évvel ezelőtt átadott főközlekedési útvonal a Gyóni Beton átadására is, ezért hívták meg az ország különböző pontjáról érkező, évek óta Dabason, a motoros felvonulásban résztvevő 150-200 motorkerékpárost a tájház meglátogatására és az általuk az ország több tájházától érkező virágok elszállítására.

Az esemény országos megnyitójára Noszvajon kerül sor április 27-én, ez alkalomból Noszvaj hagyományait bemutató nap lesz a Gazdaházban. A programok között szerepel májuskosár készítés, helyi termék és kézműves vásár, nemezelők, gyertyaöntők, kosárfonók, mézeskalácsosok tartanak kézműves foglalkozásokat, sok néptánc, népzene, s befűtik a Gazdaház kemencéit is Finom sütemények, s a noszvaji üstben főtt leves is kóstolható lesz.

Április 27-én az érdeklődők megismerhetik a Vasi-hegyhát és az oszkói szőlőhegyen élők egykori életmódját, paraszti kultúráját, és felfigyelhetnek mindarra, ami a hagyományos tudásból hasznosítható, újra élhető modern világunkban is. A nap folyamán meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutatják be a pincetájház épületét és berendezését (prés, régi háti permetező, cserépkotyogó, fahordók, szőlődaráló…stb.), a Hegypásztor pincéket a tókától a pajtákig.

Kék-fehér forgatag várja a látogatókat április 27-én az Ócsai Tájházban. A kékfestő viseletek és a kék hímzett kötények bájos világába hívják az érdeklődőket egy időutazásra az ócsai Öregfaluba. Az Ócsai Tájház portái és az Ócsai Református Műemlék Templom tárlatai ezen a napon ingyenesen látogathatók. A családi délelőttön az ócsai hímzésmintákkal, kékfestő viseletekkel ismerkedhetnek kicsik és nagyok, autentikus és formabontó, mai alkotó tevékenységek mentén. Játszóudvar, mesefalu várja az apróságokat, a nyitott műhelyekben pedig mézeskalácsot sütnek, varrnak, hímeznek, faragnak és rejtélyeket oldanak meg.

Április 26-án, pénteken reggeltől késő délutánig gyerekcsoportokat fogadnak Öcsödön, a Körös Tájházban, akiket a helyi egyesület tárgyalkotói a szalma-és csuhéfonás, mézeskalács készítés, hímzés, selyemfestés világába avatnak be, de végezhetnek papírfonást is újrahasznosított anyaggal. Mindezeken kívül lesz énektanulás is népdalkör tagjainak bevonásával. A gyerekeknek bemutatják a tájházat, a berendezést, vezetést tartanak az udvari góréban kialakított szabadtéri gyűjteménynél is. Április 27-én, szombaton helyi és régióbeli csoportokra számítanak a Tájházban, a látogatók a helyi József Attila Emlékházat is megtekinthetik.

Április 27-én, szombaton 14.30-tól a Szajki Tájház udvarában Vitéz László és az elátkozott malom vásári bábjátékot adja elő: Pály János bábművész. A piros sipkás, vidám fickó palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket.. Sziporkázó, életvidám kesztyűs bábjáték ez, melyet vásári mutatványok előznek meg. A bábelőadás után 15.30-tól Güth Csilla kézműves foglalkozására kerül sor az újrahasznosítás jegyében. Kézügyességet, koncentrációt, kreativitást fejlesztő játék is egyben, aminek csak a fantázia szab határt, esetleg az olló.

A Szaporcai Cifraház kinyitja kapuit a látogatók előtt április 27-én, akik megnézhetik a házat, a megújult falvédő kiállítást, és újra megkóstolhatják a már jól ismert, az udvari kemencében sült rétest.

A szegedi Napsugaras Tájház vépi játszóházban ágyásjelölőket, virág kaspókat, kosarakat, kerti mécseseket, ügyességi játékokat lehet készíteni. Mindezek mellett a tájház egész nap ingyenes tárlatvezetéssel, kultúrsétákkal, furfangos fejtörőkkel várja a látogatókat április 27-én.

Kevesebb