Várgesztes csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése III.

TOP-2.1.3-16-KO1-2021-00034

Kedvezményezett neve

Várgesztes Község Önkormányzata

Elérhetősége

2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

A projekt címe

Várgesztes csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése III.

A projekt azonosító száma

TOP-2.1.3-16-KO1-2021-00034

A projekt tervezett befejezési dátuma

2023.09.15.

A támogatás összege

273 482 699 Ft

Támogatás mértéke

100%

Rövid összefoglaló:

Várgesztes Község Önkormányzata 273 M Ft, 100 %-os finanszírozású, Európai Uniós forrásból származó támogatást nyert el a település csapadékvíz-elvezetésének fejlesztésének III. ütemére.

Várgesztes település Önkormányzata az elmúlt időszak vízkárainak kezelése, és a kártételek csökkentése érdekében elhatározta, hogy ütemezetten korszerűsíti a belterületi csapadékvíz elvezető rendszereit annak érdekében, hogy a lakó- és közösségi ingatlanok védelme megoldott legyen. Első lépésként 2015-ben elkészült a Várgesztes belterületeit védő övárok-rendszerhez kapcsolódó belterületi vízrendezési tanulmányterv; mely megalapozza a szakszerű és egységes szemléletű fejlesztést.

A II. ütem csak belterületet érint.

A III. ütem a bel-és csapadékvíz-védelmi létesítmények területén zajlik 2 fejlesztési területen közigazgatási területen belül bel-és külterületen.

Várgesztes a Vértes-hegység ÉNy-i részén, egy völgykatlanban található. Ez az elhelyezkedés a belterületet terhelő csapadékvíz terhelés miatt egyben hátrányos adottság is. Az Önkormányzat a vízkártételek csökkentése érdekében ütemezetten korszerűsíti a belterületi csapadékvíz elvezető rendszereit.

A III. ütem részletezése:

Fejlesztési terület 1: A várgesztesi víztározó tó medre erősen feliszapolódott, mivel a felette levő vízgyűjtőről nagy csapadékok esetén jelentős mennyiségű hordalék került a tóba. A tó rézsűje megcsúszott viszonylag hosszú szakaszon, ennek következtében a tó körüli sétány is károsodott.(Ez a folyamat nem állt meg). A tó feletti patakmeder és a hordalékfogó feliszapolódott, alig funkcionálnak. A tó kapacitása jelentősen lecsökkent, nagyobb intenzitású csapadékhullás esetén csak rövid ideig képes tározni a csapadékot, így a befogadó Gesztes-patak terhelése növekszik. A tó kifolyási oldalán a gáton vezet egy murvás út, mely közúti kapcsolatot biztosít a 81128 j. várgesztes bekötő út és az erdészeti, valamint önkormányzati földút hálózat között. Az út állapota rendkívül rossz, esőzéseket követően hosszú időszakokra használhatatlan, járhatatlan a mély sár miatt. A környező magasan fekvő területekről az úton folyik le a sár a tó irányába, szükséges egy iszapfogó műtárgy beépítése és a megfogott víz szabályozott leengedése a Gesztes-patakba a tótól északra. Ennek a levezetésnek a nyoma a domborzatban látható, de évtizedek óta nem funkcionál. A víztározó tó eredeti állapotának visszaállítása, és a tó feletti hordalékfogó kibővítése és az e feletti patak meder szakasznak jó karba helyezése időszerű és szükségszerű. Ezekkel a beavatkozásokkal lehet csak megakadályozni a tómeder ismételt feliszapolódását. E munkákat együtt és egyszerre szükséges elvégezni, mert ezek egymásra épülnek, egymáshoz szorosan kapcsolódnak. A tóba két helyen tud a csapadékvíz befolyni: a fő meder az Arany J. utcai kertek végében, míg a kisebb a kertek közepén halad. Abban az esetben, ha a tó nem tudja befogadni a lezúduló csapadékvizet, úgy a kertek, ingatlanok kerülnek víz alá. A tótól északra eső területekről a meglévő földúton leérkező sáros csapadékvíz folyamatosan áztatja a tó gátját és a rajta átvezető utat. Szükséges a leérkező csapadékvíz megfogása, az érkező iszap lokális megfogása annak érdekében, hogy a település szélén a csapadékvíz okozta kártétel csökkenjen.

Szükséges beavatkozások: Előzetes (tókotrást megelőző) feladatok: Tó feletti patakmeder jó karba helyezése, tómederből kikerülő iszap lerakó helyének kijelölése és ott a terep rendezése, hordalékfogó kibővítése, tó melletti megkerülő árok kiépítése Tómederből hordalék (iszap) eltávolítása: víz leeresztése, mederben levő iszap kiszárítása; iszap szikkasztása, levezető (leszívó) árkok építésével, iszap eltávolítása tómederből, deponálása, végül depóniák elterítése és rendezése, tópart és rézsű stabilizálása vízépítési kőből, tó völgyzáró gátján szilárd burkolatú út kialakítása, tó körüli terület és iszap lerakó területének rendezése, lemosódásának megakadályozása (tereprendezés, stb.) Meglévő út stabilizálása: meglévő agyagos burkolat eltávolítása/elszállítása, útalap építése, járófelület kialakítása megfelelő oldaleséssel.

Hordalékfogó műtárgy építése: a méretezett hordalékfogó építése a hordalékfogó kitorkollásának kiépítése a levezető meder visszaállításával és annak stabilizálásával, áteresz építése a Gesztespatakba bevezetés előtt.

Fejlesztési terület 2:

A település DNy-i szélén a Vár és a Mészáros hegy felől érkező vizek elvezetésére a Vár utcai árokrendszer hivatott. A Hegyalja utca–Vár utca csomópontját folyamatosan kimossa, elmossa a csapadékvíz. Itt működik a parkerdő terület parkolója, mely a Vár felújítását követően még jobban kihasznált lesz. A csomópont alatt jelenleg áteresz/burkolt árok nem látható, így a csapadékvíz elvezetése nem rendezett, irányított. A Vár utcában a meglévő árokrendszerben a mederlapos burkolat elöregedett, részben eltörtek, bedőltek a mederlapok, az árok keresztmetszete nem biztosított. Ezért szükséges a Hegyalja utcában a csapadékvíz összefogása a kiépítendő útburkolat szélén, és irányítottan a csomópontba terelése és ott a Vár utcai árokba történő szabályozott bevezetése. A Vár utca északi oldali árka a csomópont térségében korszerűsítésre szorul, hogy a fejlesztést követően szabályozottan érkező csapadékvíz kártétel nélkül jusson a mélyebben fekvő árokrendszerbe. Hegyalja utca – Vár utca csomópont kiépítése, a csomópont alatt TB mederelemes áteresz építése TBF típusú vízbeeresztős fedlappal; a Vár utcában a meglévő rossz állapotú árokburkolat elbontása és helyen TB mederelemes árokburkolat kialakítása.

A képek a jelenlegi állapotot mutatják: hordalékkal feltöltődött ülepítő, a villámárvizek által megrongálódott partfal.

Képek a projektről
Képre kattintva nagyban és galériában nyílik!

Alapállapot

Csapadékvíz III. 1

Csapadékvíz III. 2

Csapadékvíz III. 3

Csapadékvíz III. 4

Csapadékvíz III. 5

Csapadékvíz III. 6

Csapadékvíz III. 7

Nincs esemény rögzítve!

Blue Combat Day

2023. September 12., Tuesday 06:02

Oroszlányban rendezi meg szeptember 16-án a Blue Combat Day elnevezésű rendőrségi programot a Komárom-Esztergom vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Bővebben

Időskorúak támogatása

2023. September 1., Friday 06:02

Az időskorúak támogatásában több változás is történt, a kérelmeket szeptember 30-áig lehet benyújtani.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16 óráig
  • Kedd: 8 - 12 óráig
  • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek