Hírek

Népszerű cikkek

Az elhurcoltakra emlékeztek Várgesztesen

2016. január 11., hétfő 20:00

Mindig elgondolkodom, amikor a világháborús emlékmű mellett elhaladok, vajon hogyan lehetett felfogni a családokban 1945. jan. 6-án történteket? Milyen szörnyű fekete nap volt ez az életükben? Mit érezhettek az érintettek? Hogyan bírta ki 66 ember a borzalmak sorozatát?

Meddig élt a remény a családokban a visszatérés lehetőségéről – ezekkel a kérdésekkel kezdte megemlékezését vasárnap délelőtt Rising Károlyné polgármester a szentmisét követő kegyeleti eseményen. Ezen a napon Várgesztesre orosz katonák érkeztek, akik összeszedték a 15-55 év között férfiakat, hogy – ahogyan mondták – háromnapos „malenkij robot”-ra, azaz kényszermunkára vigyék őket. Az három napból aztán hetek, hónapok lettek, hiszen útjuk első állomásaként Bajára gyalogoltak, majd vonatra rakták az ember-transzportot és Temesvárra hurcolták.

- Apósom a hazatérők közt volt. 23 évesen, egészségesen, sportos külsővel került a csoportba. Súlyos betegség miatt kórházba került, ahonnan gyalog szökött haza sok-sok ismeretlen ember segítségével. A túlélők sokáig nem akartak, nem mertek beszélni a megszégyenítésükről – fogalmazott a faluvezető.

Pillmann József, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke a tragikus eseményeket felidézve arról szólt, hogy minden évben megemlékeznek azon gesztesi férfiakról, akiket azon a bizonyos szombati napon, vízkereszt napján elhurcoltak a faluból. A településen alig volt olyan család, amelyik nem volt érintett. Hosszú, viszontagságos utat követően érkeztek a temesvári táborba, ahol az embertelen körülmények tizenegy áldozatot követeltek. Innen szállították őket vissza Szegedre, a Csillag börtönbe, ahonnan csak májusban kezdődhetett kisebb csoportokban a hazatérés.

- Végül huszonhatan váltak a „malenkij robot” áldozatává. Ez a veszteség meghaladja az első és második világháború összes áldozatának számát, hiszen a két világégés során huszonegyen hunytak el – mondta az elnök.

Az áldozatok előtti tisztelgést az önkormányzatok és a hagyományőrző klub koszorúzása zárta, majd a jelenlévők helyezték el a kegyelet mécseseit az emlékmű talapzatánál.

április

13 Borverseny

  • Időpont: szombat 17:00
  • Helyszín: Várgesztes, Faluház

Háziorvosi rendelés

2024. március 12., kedd 05:53

Értesítjük kedves betegeinket, hogy 2024. március 11 – 2024. március 22-ig a rendelési idő az alábbiak szerint változik:

Bővebben

Értesítés munkálatokról

2024. február 28., szerda 11:49

A közlekedést érintő munkálatok zajlanak a Hegyalja út – Vár utca kereszteződésében és a néhai Nimródnál.

Bővebben

Gazdálkodj Ökosan!

2024. február 28., szerda 11:31

Folyékony mosószer készítési lehetőség március 7-én Várgesztesen a Keltike Házban.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16 óráig
  • Kedd: 8 - 12 óráig
  • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek