Hírek

Népszerű cikkek

Együtt fosztotta a tollat az unoka, a nagymama

2016. január 21., csütörtök 20:00

Második alkalommal tartottak múltidéző tollfosztást a várgesztesi óvodában szerdán, a régi hagyományt a nagymamák élvezettel elevenítették fel, a kicsik pedig ugyanolyan élvezettel és érdeklődve ismerkedtek meg vele.

Valamikor minden esztendőben megrendezték a programot, aztán – mint Pillmann Katalin óvodavezető elmondta – nem jutottak kacsatollhoz, márpedig anélkül nem lehet tollat fosztani.

„Megmentőként” érkezett tehát Pillmann Józsefné, Erzsike tavaly, aki azóta is minden kacsavágásnál még a kopasztás előtt gondosan összegyűjti a szép tollakat, s felajánlja az óvoda részére. Ezúttal pontosan 13 szárnyas tollát terítették szét az asztalokon, s indulhatott is a tollas bál, mint a régi szép időkben, amikor még a házaknál gyűltek össze téli estéken az asszonyok a fosztáshoz. A gyerekeket csak akkor engedték asztalhoz, amikor napok, hetek múltával a tollfosztás végéhez közeledtek, s a házigazdák vendéglátással, kaláccsal köszönték meg a segítséget. A hagyomány ezen mozzanatát élhették át szerdán a kicsik nagyszüleikkel, s természetesen az a gyerkőc sem maradt segítő „nagyikéz” nélkül, akinek a mamája nem tudott részt venni a rendezvényen.

A múltidézés során az is kiderült, hogy ahol petróleumlámpával világítottak ilyenkor, az bizony jómódú családnak számított, s hogy a férfiak, nem ülhettek az asztalhoz. Ők a tisztaszobában borozással, kártyázással múlatták az időt, s azért kísérték el a tollfosztásra a hölgyeket, hogy éjszaka ne egyedül menjenek haza az asszonyok.

április

13 Borverseny

  • Időpont: szombat 17:00
  • Helyszín: Várgesztes, Faluház

Háziorvosi rendelés

2024. március 12., kedd 05:53

Értesítjük kedves betegeinket, hogy 2024. március 11 – 2024. március 22-ig a rendelési idő az alábbiak szerint változik:

Bővebben

Értesítés munkálatokról

2024. február 28., szerda 11:49

A közlekedést érintő munkálatok zajlanak a Hegyalja út – Vár utca kereszteződésében és a néhai Nimródnál.

Bővebben

Gazdálkodj Ökosan!

2024. február 28., szerda 11:31

Folyékony mosószer készítési lehetőség március 7-én Várgesztesen a Keltike Házban.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16 óráig
  • Kedd: 8 - 12 óráig
  • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek