Trianon emlékművet avattak

2020. June 7., Sunday 11:30

Hat évvel ezelőtt, 2014-ben avatták fel az első emlékművet a gesztesi lokálpatrióta, Almási István kertjében az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére.

Szombaton pedig sor került a második emlékhely felavatására, amit a trianoni diktátum 100. évfordulója alkalmából készített az egykori települési képviselő.

Az ünnepségen Vitéz Nagy Miklós, a Vitézi Rend megyei törzskapitánya idézte fel a történelmi Magyarország megcsonkításához vezető eseményeket: A párizsi béketárgyalásokra 1919. december 1-jén érkezett a meghívó. A következő esztendő elején érkezett a magyar békeküldöttség Párizsba. Vezetője gróf Apponyi Albert volt. A békekonferencia Legfelsőbb Tanácsa január közepén fogadta a magyarokat, és átadta a békefeltételeket. A magyar delegációt a tárgyalásokon gróf Apponyi Albert vezette. Szigorú értelemben vett tárgyalás nem folyt, az Antant képviselői fogadták a magyar küldöttséget, és egyszerűen közölték vele a feltételeket. Ezután átvették a magyar álláspontot tartalmazó dokumentumokat, majd pár nap múlva – lényegében anélkül, hogy figyelembe vették volna a magyar érveket – közölték a döntést.

A békeszerződés eredményeképpen a Magyar Királyság elveszítette területének több mint kétharmadát (az ország területe 282 000 km2-ről 93 000 km2-re csökkent). Lakóinak száma 18,2 millióról 7,6 millióra esett vissza. Mintegy 3,3 millió magyar rekedt kívül az új magyar állam határain, azaz magyarok kerültek szülőföldjükön kisebbségbe.

Az emlékező gondolatokat követően Almási István és felesége, Éva asszony leplezte le az emlékművet, majd a református egyház lelkészei mondtak imát.

Az avatóünnepség zárásaként a jelenlévők, az Almási család, Rising Károlyné polgármester és Auer Zsolt jegyző, a helyi hagyományőrzők, a Vitézi Rend, valamint a református egyház képviselői helyezték el koszorúikat az emlékhely talapzatánál.

Nincs esemény rögzítve!

Tartós élelmiszergyűjtést szervez a Katolikus Karitász

2020. November 27., Friday 06:42

A templomba járó vértessomlói, várgesztesi testvérek az adománynak szánt élelmiszereket leadhatják december 6-áig a szentmisék előtt és után a sekrestyében. Minden településen a helyi önkormányzattal közösen juttatják el a csomagokat a szerényebb körülmények között élők számára.

Bővebben

Tájékoztató

2020. November 16., Monday 20:26

2020. november 17-től megkezdődnek az aszfaltos, szegélyezett útépítési munkák.

Bővebben

Tájékoztató

2020. November 11., Wednesday 13:38

Az ön területileg illetékes ellátottjogi képviselője: Bukovics Szilvia.

Bővebben

Tájékoztató!

2020. November 4., Wednesday 00:00

A Tatabányai Járási Hivatal illetékességi területén 2020. november hónapban mobilizált ügyfélszolgálat működik.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16 óráig
  • Kedd: 8 - 12 óráig
  • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek