Mezőgazdasági gépek az utakon

2020. July 10., Friday 09:22

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét a mezőgazdasági gépek közlekedésével kapcsolatos fokozott baleseti kockázatokra.

A nyári mezőgazdasági munkák időszakában megnövekszik a közúti közlekedésben résztvevő lassú járművek, önjáró munkagépek száma. A nap bármely időszakában találkozhatunk a közutakon munkába, vagy onnan hazafelé tartó mezőgazdasági gépekkel, amelyek olykor hosszú kilométereken keresztül lassítják a forgalmat.

A balesetek megelőzése érdekében a rendőrség arra kéri a gépjárművezetőket, hogy:
 • Ezeket a nagyméretű járműveket fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közelítsék meg! A mellettük való elhaladás nagyobb odafigyelést és türelmet igényel még jó látási körülmények között is.
 • Az előzés megkezdése előtt meg kell bizonyosodni arról, hogy van-e elegendő, belátható útszakasz a manőverhez. Szintén fontos meggyőződni a megfelelő oldaltávolság megtartásáról is, mivel ezeknek a gépeknek a mérete, alakja szinte minden esetben eltér a megszokott járművekétől.
 • Földutak és szilárd burkolatú utak kereszteződéséhez közeledve csökkentsék a gépjármű sebességét, és körültekintően haladjanak el az adott útszakaszon.
A mezőgazdasági munkagépekkel közlekedő sofőrök figyeljenek az alábbi szabályok be-tartására:
 • Közútra csak abban az esetben hajthatnak fel, ha azt közúti jelzőtábla nem tiltja, vagy ha a jelzőtábla tiltja ugyan, azonban a munkaterület másként nem közelíthető meg.
 • Rendelkezniük kell érvényes hatósági jelzéssel, engedéllyel, kötelező felelősségbiztosítással, túlméretes jármű esetén ezeken kívül az adott út kezelőjének útvonalengedélyével is.
 • Különösen fontos hogy a túlsúlyos, túlméretes mezőgazdasági rendeltetésű gépekkel és vontatmányaikkal közlekedők tartsák meg a rájuk vonatkozó speciális szabályokat is.
 • A járművek vezetőinek a közútra történő felhajtás előtt a gumiabroncsaikra tapadt sarat és egyéb szennyeződéseket el kell távolítaniuk. Amennyiben azokat az úttestre felhordják, gondoskodniuk kell azok eltakarításáról.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság arra kér minden közúton közlekedőt, hogy legyenek figyelemmel, türelemmel a mezőgazdasági gépjárművekkel szemben, és a balesetek elkerülése érdekében a közúti közlekedés szabályait betartva vegyenek részt a forgalomban!

November

29 Adventi ünnepség - Német Kultúregyesület

 • Időpont: Sunday 15:00
 • Helyszín: Várgesztesi templom

Tájékoztató

2020. November 16., Monday 20:26

2020. november 17-től megkezdődnek az aszfaltos, szegélyezett útépítési munkák.

Bővebben

Tájékoztató

2020. November 11., Wednesday 13:38

Az ön területileg illetékes ellátottjogi képviselője: Bukovics Szilvia.

Bővebben

Tájékoztató!

2020. November 4., Wednesday 00:00

A Tatabányai Járási Hivatal illetékességi területén 2020. november hónapban mobilizált ügyfélszolgálat működik.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

 • Hétfő: 13 - 16 óráig
 • Kedd: 8 - 12 óráig
 • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek