Hírek

Népszerű cikkek

Kútamnesztia

2021. January 21., Thursday 07:54

A kormány kútamnesztiát hirdetett a korábban engedély nélkül létesített, az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági öntözési célú kutakra, így a bejelentésük újabb három évig szankciómentes.

Az Agrárminisztérium becslései alapján akár százezerre is tehető az engedély nélkül üzemelő öntöző kutak száma. Ez komoly kockázatot jelent, mert a nem megfelelően kialakított kutak veszélyeztetik a felszín alatti vízadó réteg tisztaságát. Rajtuk keresztül növényvédő szerek vagy műtrágya és szerves trágya szennyezheti a felszín alatti vízkészletet. Ivóvízellátásunk több mint 95 százalékban felszín alatti vizekből történik.

A szabályozás szerint, ha a talajvízkészlet fúrt kútból történő felhasználása az évi ötszáz köbmétert nem haladja meg, és csak háztartási és ivóvízigény kielégítésére szolgál, akkor a kút létesítését, fennmaradását a település jegyzője engedélyezi.

Az eljárás illetékmentes, de a kútfúráshoz, miniszteri rendelet szerint, képesítés kell. Vállalkozótól függően a költség akár 150 ezer forintra is rúghat. Ez sokakat riaszthat vissza a bejelentéstől.

A vízjogi engedély iránti kérelem a kormány döntésének értelmében már 2023. december 31-ig mentes az igazgatási szolgáltatási díj alól. Ha a hatóságok jogellenes állapotot állapítanak meg, vízgazdálkodási bírságot szabnak ki, de ha az ügyfél a szükséges vízjogi engedélyt beszerzi 2023 végéig, mentesül a bírság megfizetése alól.

Nincs esemény rögzítve!

Felhívás!

2021. January 20., Wednesday 14:00

Értesítjük a lakosságot, hogy a VÉRTESERDŐ Zrt január 22-én, pénteken 8-16 óra között TÁRSAS VADÁSZATOT szervez Várgesztes környékén.

Bővebben

Tájékoztató

2021. January 4., Monday 08:14

A mellékletben a 2021. évi szelektív-, zöld- és fenyőhulladék szállítási időpontokat tekintheti meg. A dátumokat a korábbi évek gyűjtési tapasztalatai és a hulladék mennyisége alapján határozta meg a szolgáltató.

Bővebben

Tartós élelmiszergyűjtést szervez a Katolikus Karitász

2020. November 27., Friday 06:42

A templomba járó vértessomlói, várgesztesi testvérek az adománynak szánt élelmiszereket leadhatják december 6-áig a szentmisék előtt és után a sekrestyében. Minden településen a helyi önkormányzattal közösen juttatják el a csomagokat a szerényebb körülmények között élők számára.

Bővebben

Tájékoztató

2020. November 16., Monday 20:26

2020. november 17-től megkezdődnek az aszfaltos, szegélyezett útépítési munkák.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16 óráig
  • Kedd: 8 - 12 óráig
  • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek