Hírek

Népszerű cikkek

30 éves jubileum

2021. August 23., Monday 07:24

Mintegy 280 éve annak, hogy bajorországi telepesek érkeztek Várgesztes területére, melyről minden évben megemlékeznek a kis faluban. A település mai lakói tisztelettel adóznak az ősök emléke előtt, s őrzik nemzetiségi hagyományaikat.

Ennek a hagyományápolásnak egyik legaktívabb közössége a Német Kultúregyesület Dalköre, mely három évtizeddel ezelőtt alakult, s azóta aktív szereplője nemcsak a helyi, de az országos nemzetiségi közéletnek is. A 30 éves jubileumról szombaton, a Csengőnapi rendezvényen kiállítással és fellépésükkel emlékeztek meg.

Mint azt Rising Károlyné ünnepi beszédében elmondta, Várgesztesen 30 évvel ezelőtt, 1991-ben Német Kultúregyüttes alakult. Célkitűzésük Várgesztes sváb hagyományainak, dalainak és nyelvjárásának megőrzése. A 3 évtized alatt 637 fellépésük volt. 84 saját rendezvényt szerveztek, melyen 15 külföldi csoportot fogadtak, és ők 12 alkalommal utaztak külföldre, ahol Várgesztes hírnevét öregbítették fellépéseikkel. A szereplések és egyéb rendezvények alkalmával az eredeti gesztesi népviseletet öltik magukra.

Megalakulásuk óta 200 dalt gyűjtöttek össze és tanultak meg. Audio kazettát és CD-t adtak ki. Nyertes pályázataik összege meghaladta a 4 millió forintot.

- Munkásságuk során a dalolás mellett a német hagyományok egész sorát tartják életben. A teljesség igénye nélkül felsorolok néhányat: Húsvéti ételszentelés, esküvői népszokások, egyházi ünnepekhez kapcsolódó rítusok, Advent, Christkind, borszentelés, zarándok utak és búcsújárás, termény betakarítás, szüret, befőzések, disznóvágás és étel tartósítás füstöléssel, komatál, betegek látogatása, megemlékezés a málenkij robotra elhurcoltakra, a hősi halottakra, s mindezek mellett az Egyesület tagjai aktívan részt vesznek a Német Nemzetiségi Iskola és Óvoda életében is – fogalmazott a polgármester.

A Csengőnap fotóit a Galériában tekintheti meg!

Nincs esemény rögzítve!

Tatabányai mélygarázs: március 31-ig használható ingyen

2022. January 20., Thursday 11:47

A tatabányai képviselők a január 20-ai közgyűlésükön úgy döntöttek a korábbi próbaüzem tapasztalatai alapján, hogy a belvárosi mélygarázs megnyugtató működtetése érdekében meghosszabbítják a próbaüzem idejét 2022. március 31-ig – tudatta a város Facebook bejegyzésben.

Bővebben

Január 21-én ismét elszállítják a fenyőket

2022. January 15., Saturday 11:25

Várgesztes hulladékgazdálkodási közszolgáltatója, az NHSZ Vértes Vidéke Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a januári zöldhulladék gyűjtési napokon díjmentesen szállítja el az ingatlanoktól a fenyőfákat. Várgesztesen a második szállítási nap január 21-én lesz, a fenyők ekkor is kihelyezhetők. A közszolgáltató arra hívja fel a figyelmet, hogy kizárólag a díszítőelemektől, egyéb hulladékoktól mentes fenyőfákat szállítja el.

Bővebben

Lakossági tájékoztató - Baromfitartók részére

2022. January 4., Tuesday 11:06

Az Agrárminisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Helyettes Államtitkárságának madárinfluenza vírus elleni védekezéssel kapcsolatos lakossági tájékoztatója baromfitartók részére.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16 óráig
  • Kedd: 8 - 12 óráig
  • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek