Hírek

Népszerű cikkek

Értéktárba került a tanösvény

2021. September 21., Tuesday 07:55

Újabb értékek kerültek be a Komárom-Esztergom Megyei Értéktárba, ezzel immár 181-re nőtt a szűkebb hazánk lajs¬tromba vett kincseinek száma. Ebbe az elitbe került be szeptemberben a Villaparkot a Horgásztóval összekötő Árnyas út tanösvény a Gesztes patakkal.

A „Várgesztesi Árnyas út tanösvény” felvételi javaslatát Pfiszterer Ilona készítette még tavasszal, aki elmondta: Az Árnyas úton olyan ritkaságok figyelhetők meg, amelyek hazánkban Aggteleken kívül csak Várgesztesen láthatók: 200 méteren belül homoki gyep, nedves patakvölgy és mészkő sziklahát váltakozik. Ezen a rövid távon tapasztalható, bemutatható a flóra és fauna változása. Az átmenet rendkívül koncentrált, amelyet tájékoztató táblák is bemutatnak. Az Árnyas ösvény a Várgesztesi Villaparktól indul és a várgesztesi horgásztóig tart. Innen az országos Kéktúra útvonalon érhető el a Zsigmond kőszikla és a hivatalos sziklamászóhely. A tanösvény kialakítását a Vérteserdő Zrt. vállalta, szemléletes táblái korrekt információval szolgálnak a turisták számára. A térségre jellemző bő vízkészlet miatt a patak csak ritkán fagy be. A csapadékvíz és a talajvíz a horgásztó / víztározón keresztül jut el a Gesztes patakba. Az Árnyas Ösvényen sétálva is megfigyelhető, amint a száraz homoki gyep találkozik a nedves patakvölggyel, de a patak fölött, a mészkő sziklaháton ismét szárazsághoz alkalmazkodott életközösségek kapaszkodnak. A patak partját követve forrásvidékére találunk, mely mocsár, náddal és égeres galériaerdővel. Magasabban, a hegyek között, tarka élővilágukkal üde bükkösök, hársas törmeléklejtő-erdők, cseres-tölgyesek, elegyes karszterdők, sziklagyepek váltakoznak a termőhelyi adottságok függvényében, sok helyen egyik lépésről a másikra.

- Az Árnyas út elnevezését onnan kapta, hogy a zsákfaluba kirándulók a meredek déli, dél-nyugati kaptatón igazi forróságból kerülnek a patakvölgybe, ahol a fák hűvöse nagyon kellemes érzést nyújt. A környezetünkben lévő erdőkben nem észlelünk ugyanilyen klímát, mert nincs bennük folyóvíz – fogalmazott Pfiszterer Ilona.

Nincs esemény rögzítve!

Meghívó - Christkindl találkozó

2021. December 6., Monday 13:08

A Német Nemzetiségi Önkormányzat Várgesztes minden érdeklődőt szeretettel vár a 2021. december 11-én, 15 órakor kezdődő Christkindl – találkozóra.

Bővebben

Vigyázzunk értékeinkre!

2021. December 1., Wednesday 13:32

Közelednek az ünnepek. Ebben az időszakban az emberek sok időt töltenek utazással, vásárlással, ajándékok után kutatva.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16 óráig
  • Kedd: 8 - 12 óráig
  • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek