Hírek

Népszerű cikkek

Dózer helyett Keltike Ház

2023. december 19., kedd 06:14

Majdnem 150 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatással alakított ki a várgesztesi önkormányzat az egykori iskola, majd óvoda épületében ökoturisztikai központot, amely térségi jelentőségű csomópont lehet a természeti – geológiai értékek és a helyi történeti hagyományok megismeréséhez; interaktív kiállítótérként, rendezvényhelyszínként és turisztikai háttér-infrastruktúraként hozzájárul a fogyasztói környezet adottságainak javításához, a szolgáltatási hiányosságok pótlásához.

A Keltike Ház december 17-ei ünnepélyes átadóján a helyiek zsúfolásig megtöltötték a létesítményt, az eseményt Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Popovics György vármegyei elnök és dr. Kancz Csaba vármegyei főispán is megtisztelte jelenlétével.

Várgesztes természeti adottságai miatt népszerű és ismert turisztikai helyszín. A falu közigazgatási területe 1200 hektár, melynek 83,4 %-a erdő és gyep. Jelölt turista útvonalak keresztezik egymást a faluban vagy közvetlen környezetében. Az Országos Kéktúra mellett további jelöléseket találnak a falutól minden irányba. Gyakorlatilag a Vértes egyik magaslatán, de völgyben fekszik zsákfalunk. Egyedisége nem páratlan, de nem is hétköznapi.

Célunk, hogy Várgesztesen álljanak meg, vegyék igénybe a szálláshelyeket és töltsenek több időt nálunk. Ismerkedjenek a geológiai képződményekkel, növénytársulásokkal, épített környezetünkkel. Élvezzék a természet közeli nyugalmat. Ugyanakkor egy használaton kívüli épület látványa a falu központjában lehangoló volt – tekintett vissza az előzményekre Rising Károlyné polgármester. A fokozatosan bővített iskola, majd óvoda épületéről napjainkban is nosztalgiáznak, hogy milyen arányban létesítette az Esterházy család és a helyi Egyházközség, mikor államosították, hány teremmel bővült, itt tanultak meg magyarul beszélni, itt forgatták a Valahol Európában film egy részét, itt próbáltak a helyi zenekarok, stb. A lakosság részéről rendre felmerült a kérdés: mikor történik már vele valami, meg akarjuk várni, míg összeomlik? S az is, hogy mi lesz a jövő: átépítés vagy dózer? S minthogy pályázati forrás csak átépítésre adódott, kézenfekvő volt a válasz. A polgármester azt is elmondta, hogy az épület átalakítására elnyert forrást ki kellett egészíteni, a létesítmény belakása, berendezése, további felszerelése folyamatosan zajlik majd. A Keltike Ház Vértes terme az ERDŐ bemutatására, ismeretanyag bővítésre ad alkalmat, a Hertay teremben Hertay Mária Munkácsy díjas festő-és grafikus művész egyetlen hazai állandó kiállítása található rézkarcokkal, litográfiákkal, amelyeket a művésznő és örököse ajándékozott a falunak. A család és Várgesztes közti kapcsolat motorja Mádl Katalin, aki később a pezsgős koccintást követően a negyvenhatodik várgesztesi témájú alkotást ajándékozta a falunak.

A polgármester nem kívánta név szerint felsorolni mindazokat, akik ötleteikkel, tervezéssel, építéssel, ellenőrzéssel, pályázati adminisztrációval, pénzügyi bonyolítással, szervezéssel, adománnyal, esetleg kritikájával hozzájárultak az épület birtokba vételéhez, kiemelte viszont a két kivitelezőt, a ZAFIR és a BECK&CAT Kft-t, és az ügyvezetőket, Zink Ferencet, valamint Beck Ferencet, akik a munkát folyamatosan úgy végezték, mintha várgesztesiek lennének.

Itt Várgesztesen a TOP-os források kapcsán két dolgot kértek. Az egyik, járuljunk hozzá, hogy a vízrendezés minél nagyobb területen oldja meg a falu vízelvezetési problémáit, a másik pedig ez a turisztikai projekt volt. Hangzott el Popovics György vármegyei elnöktől, aki alapvetőnek nevezte az igény felmerülését a csodálatos természeti értékek, környezet, a csodálatos vár miatt. Azt is elmondta, hogy induláskor kicsivel több, mint 49 milliós támogatásban részesült a projekt, amiről pillanatok alatt kiderült, hogy nagyon kevés. Lehetőség nyílt azonban „ráemelésre”, így gyakorlatilag megháromszorozták az alapösszeget, amire az országgyűlési képviselő segítségével nyílt lehetőség.

Czunyiné dr. Bertalan Judit a gondolatot folytatva elmondta, hogy megfeszített, nehéz, közös munkával sok-sok pici álom valósult meg, 2014-től összességében 1 milliárd 3 millió forint érkezett Várgesztesre különböző forrásokból, ami lehet sok, de lehet kevés is. Ahhoz viszonyítottan, ahogy 2014-ben találkoztunk a településen, sajnos sok, mert méltatlanul nagy lemaradásban voltak a többi településhez képest, ahhoz viszont kevés, hogy mindazt, amit a történelmi múltja, hagyománya, hagyatéka a falunak megengedne és építő erőt adhatna, ahhoz képest még bőven van mit tenni – fogalmazott. A vár felújításáról hozzátette, hogy a kormány közel ugyanennyi forrást biztosított rá, s kezdett hozzá rögös úton, de jelenleg már tartanak a munkálatok, melyek eddig méltatlanul húzódtak. Az a helyzet, hogy szeretik Gesztest, és jó híre van. Nekünk pedig az volt a dolgunk az elnök úrral, hogy segítsük még jobbá, szebbé tenni – hangzott el az országgyűlési képviselőtől, aki zárszóként gratulált a megvalósításhoz, kiemelve, hogy összefogás mentén jöhetett létre, sokak akarása haladt egy cél felé.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

május

4 Főzőverseny

  • Időpont: szombat 13:00
  • Helyszín: Faluház parkolója

8 Gombász előadás

  • Időpont: szerda 17:00
  • Helyszín: Keltike Ház

Pályázati felhívás

2024. április 30., kedd 11:54

A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság pályázatot hirdet középiskolák és szakiskolák első, második vagy harmadik évfolyamán tanuló roma származású fiatalok tanulmányai eredményes befejezésének elősegítésére és a rendőri pálya választásának ösztönzésére a 2024/2025. tanévre.

Bővebben

Álláspályázat

2024. április 30., kedd 11:52

Várgesztes Község Önkormányzata a fenntartásában létesült Keltike Ház Ökoturisztikai Központba munkatársat keres kulturális asszisztens munkakör betöltésére.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16 óráig
  • Kedd: 8 - 12 óráig
  • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek