Idén még többet költöttünk
A magyarok a havi átlagos kiadásnál 4 százalékkal többet, fejenként 26 482 forintot költöttek tavaly húsvétkor élelmiszerekre és alkoholmentes italokra – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal közelmúltban kiadott közleményéből.
Mint írják, az ünnephez kapcsolódó legnépszerűbb termékekből a háztartások 78 százaléka vásárolt sonkát, 69 százaléka tojást és 72 százalékuk csokoládét vett 2018 márciusában.
A tájékoztatóból az is kiderült, hogy a havi átlagos kiadáshoz képest kalácsra és péksüteményre a családok 3 százalékkal többet, 541 forintot költöttek egy éve. A kiadások közül ugyanakkor a csokoládé emelkedik ki, amiből fejenként átlagban 985 forintnyit, 80 százalékkal többet szereztek be.
Sonkára és szalámira a magyarok a szokásosnál 37 százalékkal többet, 1548 forintot költöttek a tavalyi húsvéti ünnepen, míg tojásra 18 százalékkal többet, fejenként 641 forintot - olvasható a KSH friss statisztikájában.
Mindezek mellett említésre méltó adat a húsvéti tojásfogyasztás mértéke, mely a Baromfi Termék Tanács tájékoztatása szerint az időszakban 270-280 millió darab, ami az éves fogyasztás 10-11 százaléka.