Javult a termékek minősége
A húsvét hétfőig tartó tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést ez évben is elrendelte az Agrárminisztérium (AM) – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Az országos akció félidejéig 1.913 ellenőrzést végeztek el a szakemberek, ennek során 4.765.180 Ft összegű bírságot szabtak ki a feltárt szabálytalanságok miatt. Az idei vizsgálatsorozat kedvező tapasztalata, hogy az eddig eredmények alapján javult az ellenőrzés alá vont termékek minősége.
A kiterjedt ellenőrzés-sorozat középpontjában a szezonálisan népszerű termékek, valamint az azokat előállító és forgalmazó helyek állnak. A közelgő ünnepre való tekintettel kiemelt figyelem irányul a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményekre, különösen a sonkafélékre, továbbá a tojásra, a primőr, főként a gyorsan romló zöldségekre és gyümölcsökre, a húsvéti édességekre és az alkoholos italokra.
A szezonális ellenőrzés első időszakában 1.913 létesítményt kerestek fel a hatósági szakemberek. Ez alatt – a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva – több kisebb szabálytalanságot (68 eset), viszont kevesebb súlyos jogsértést (55 eset) állapítottak meg és utóbbival összefüggésben a kiszabott bírság mértéke is csökkent (4.765.180 Ft). Az élelmiszervállalkozás tevékenységének korlátozására 13 esetben volt szükség.